La conferència de la setmana passada de Daniel Gabarró iniciava la col·laboració entre Òmnium i el Punt Dona

Actualitat

El dimecres 11 de novembre, Òmnium va presentar el llibre Josep Tremoleda, plantar cara a la porde Joaquim Ferrer. Al llarg de la presentació es va reconèixer la figura d’aquest personatge i es va destacar la importància de persones com ell que al llarg de tota la seva vida van treballar apassionadament pel país.

 

Des del Punt Dona de l’Ajuntament de Vic i Òmnium Osona hem iniciat una col·laboració per abordar temàtiques fins al moment no tractades en els cicles dels Dijous que Òmnium va fent trimestralment. Aquesta primera col·laboració l’hem volgut iniciar amb la conferència “Reconstruir la identitat masculina”, la qual pretenia presentar diferents idees per a la reflexió a les preguntes de per què i com fer aquesta reconstrucció de la masculinitat.

La conferència va anar a càrrec de Daniel Gabarró, membre de l’Associació d’Homes per a la igualtat de Gènere  a Catalunya (AHIGE). Ell amb un extens currículum, és mestre, psicopedagog, llicenciat en humanitats, diplomat en direcció i organització d’empreses, expert en programació neurolingüística, formador en temes d’igualtat. Conegut també per la seva col·laboració en el programa “L’Ofici de Viure” de Catalunya Ràdio.

 

L’abordatge dels treballs per presentar la importància de plantejar la reconstrucció de la masculinitat a banda de fer-ho amb tertúlies i conferències arreu de Catalunya ha escrit diferents llibres com "Reconstruir la identitat masculina: una obligació política" i “Transformar a los hombres un reto social”

 

Durant la conferència, que va acollir una mica més d’una vintena de persones, va plantejar la manera de com avui dia es construeix la masculinitat centrat en la figura de “l’home Malboro”, una masculinitat que origina greus problemes socials com la violència, fracàs escolar, conductes de risc, homofòbia, etc.

 

Segons Daniel Gabarró doncs, el model actual de masculinitat té un cost molt alt per les vides privades i públiques dels homes. En un moment en el que les dones persegueixen la reivindicació del seu espai a l’escena pública és necessari que “l’home trobi el seu espai en l’escena privada”.

Pel ponent cal potenciar les identitats masculines positives per tal de produir un canvi en l’imaginari social que treballi des de l’òptica de la cura, que combini l’assertivitat, les emocions i l’empatia… més enllà de la misogínia, l’homofòbia i les relacions jeràrquiques.

 

Podeu sentir a Daniel Gabarró durant la conferència “Per què cal parlar també dels homes” a Arenys de Mar el passat mes de març, visitant aquest enllaç: http://arenys.cat/node/1612

En l’arxiu pdf a les pàgines 10 i 11 trobareu una entrevista a Daniel Gabarró a la revista Entre Dones.