Crònica de la xerrada de Lluís Torner, director de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO)

Actualitat

El físic Lluís Torner, nascut a la Valldan, és llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat Autònoma de Barcelona, doctor i catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Actualment s‘ha convertit en centre de referència del seu àmbit a escala mundial, s’encarrega de desenvolupar la recerca en fotònica.

Va ser el protagonista de la xerrada que va tenir lloc el divendres, 4 de febrer, on més de 200 persones el van acompanyar per escoltar-lo amb atenció, a la sala de conferències de l’hotel Berga Park. 

Lluís Torner va comentar que s’està treballant amb implants que es col·locarien a dins el cervell per tractar malalties neurològiques com el Parkinson i l’epilèpsia. Aquestes afeccions no es podran curar del tot, però que farien que la vida fos molt més fàcil. Tot i això, portar implantat un element a dins del cervell pot no ser acceptat i generar inquietud en moltes persones.

En el cas del Parkinson, avui en dia ja s’estan fent actuacions des de fora del cervell amb imants i ultrasons que fan que la malaltia sigui menys agressiva. Pel que fa a altres malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer, Torner va assenyalar que és més difícil que es puguin aplicar aquestes tècniques.

Pel que fa al càncer, va ressaltar la importància de conèixer com la malaltia entra en l’organisme. En aquest sentit, va posar d’exemple les malalties infeccioses sobre les quals es coneix que un virus entra en la cèl·lula i a partir d’aquí es fa una vacuna per evitar que això passi. En altres malalties els metges i metgesses busquen tècniques que facin una cosa semblant; és a dir, que la malaltia no es desenvolupi.

També es va comentar als làsers que s’utilitzen en oftalmologia per extirpar elements amb molta precisió. Fan la funció d’un bisturí però d’una forma molt més fina.