Òmnium Cultural del Solsonès reivindica Sant Galderic, amb la taula rodona: “Sant Galderic, patró de la pagesia catalana”

Actualitat

El dia 30 d’octubre acaba termini per a la presentació de treballs als premis Lacetània 2009 (27a edició), que organitza Òmnium Bages, conjuntament amb altres entitats.Bases Premis Lacetània

L’acte que se celebrà el dijous, 15 d’octubre, a les 9 del vespre, omplí a vessar la sala cultural de l’Ajuntament de Solsona.

En un interessant col·loqui, esplèndidament conduït per Ramon Montraveta, els escriptors Antoni Pladevall i Felip Vendrell van oferir la seva particular visió del món rural, de la literatura i de la relació entre ambdós, en un to planer i agradable, amb constants referències a la seva obra, i amb vivències i experiències recollides en el decurs de l’elaboració dels seus llibres i en la seva vida pagesa.

Per la seva part, mossèn Ramon Alsina, estudiós del Sant, va atansar el públic a la figura d’aquest Occità, d’arrels catalanes, que esdevingué patró de la pagesia catalana, i que durant el s. XVIII es va veure desplaçat pel madrileny Sant Isidre. La intervenció va estar marcada pel to amè i per la gran capacitat comunicadora de Mn. Alsina.

En la darrera part, les acordionistes Cèlia Vendrell i Marta Moreno, van obsequiar els assistents amb cinc temes de música tradicional de les terres d’interior i del Pirineu, però també d’altres contrades dels Països Catalans.

Tot plegat conformà un acte molt reeixit, amb un centenar d’assistents, que van seguir amb molt d’interès i van premiar amb grans aplaudiments les diferents intervencions que es van succeir. Solsona, 19 d’octubre de 2009