Òmnium Cultural i Miquel Català faran campanya conjunta per l’oficialitat del català a Europa durant la presidència espanyola de la Unió

Actualitat

En motiu dels 350 anys de la signatura del Tractat dels Pirineus, pel qual la Catalunya Nord passava a integrar-se dins de l’Estat francès, neix la campanya “Catalans sense Fronteres”, impulsada per Òmnium Cultural. L’entitat organitza diferents activitats en el marc del complert programa que es desenvoluparà durant el proper dissabte 7 de novembre a la capital del Rosselló.

Jordi Porta, president d’Òmnium Cultural, i Miquel Català, ideador i impulsor de la campanya "El català, la següent llengua oficial a la UE", van signar el passat dijous un conveni de col•laboració per a l’impuls conjunt d’oficialitat.cat amb l’objectiu d’assolir que el català sigui llengua oficial a les institucions de la Unió dins la presidència espanyola a la UE.

Davant el gest fet ahir pel Govern Espanyol per a “emprendre les accions necessàries per normalitzar l’ús del català al Parlament Europeu", Òmnium i Miquel Català reiteren la necessitat de fer visible el suport de la ciutadania (catalana i europea) en compliment del corresponent mandat de l’Estatut d’Autonomia, tenint en compte la negativa permanent de l’Estat en aquesta qüestió.

Cal recordar que fins a dia d’avui ,“L’Estat gairebé no s’ha implicat en la difusió exterior del català, malgrat que hi està obligat per l’article 3.3 de la Constitució i la ratificació de diversos instruments internacionals (entre d’altres, la Carta Europea de les llengües regionals o minoritàries).”Eva Pons, 2006, Observatori de l’Estatut.

Per altra banda, cal aclarir que la oficialitat del català a Europa no pot limitar-se a l’ús de la llengua catalana al Parlament Europeu sinó al seu ple reconeixement com a llengua oficial de la UE.

Sobre Oficialitat.cat

Miquel Català va presentar la campanya oficialitat.cat el 17 l’abril passat (vegeu vídeo) amb el suport de tots els candidats catalans a les eleccions europees 2009 (a excepció del PP) i ha rebut el suport d’Òmnium des dels seus inicis. Aquesta col•laboració ha de permetre ampliar i difondre la campanya amb l’objectiu de rebre suport ciutadà, incrementar les 12.000 signatures aconseguides ja a dia d’avui i ampliar el suport arreu dels Països Catalans i a altres països d’Europa.

Totes les persones que ho desitgin poden mostrar el seu suport signant a la web d’oficialitat.cat.

Òmnium insisteix que el reconeixement del català com a llengua oficial és un dret del poble català més que justificat pel seu pes demogràfic, el seu dinamisme en tots els àmbits de la cultura i el baix cost de la seva implantació per part de les Institucions Europees.