“Junil a les terres dels bàrbars”, de Joan-Lluís Lluís, guanya el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any

Actualitat

Jordi Cuixart: “Com a societat civil hem de seguir  prestigiant les lletres catalanes en un moment en què molts les volen silenciades”

Junil a les terres dels bàrbars, de Joan-Lluís Lluís, ha guanyat el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any 2021. Així ho ha decidit el jurat, per unanimitat, “per la tensió narrativa, per fer reflexionar sobre la poesia i la traducció, la lectura i la versemblança, i per popularitzar per primera vegada conceptes com el de mite, la memòria o la ficció”. El president en funcions d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que ha entregat el guardó al guanyador, ha recordat que “com a societat civil hem de seguir prestigiant les lletres catalanes, en un moment en què molts les volen silenciades”, recordant l’atac que pateix el català en diversos àmbits de la vida pública, com ara l’escola. En aquest sentit, ha instat la ciutadania a seguir defensant la llengua i la cultura, i a les institucions a tenir “sentit de país”. De fet, Cuixart ha assegurat que el Premi Òmnium és un “mirall d’un talent sense límits”, que posa de relleu una “cultura inquieta”, com demostren les mateixes obres que en aquest premi es reconeixen. 

“El lliurament d’aquest premi va ser el primer acte cultural en què vaig poder participar durant l’empresonament, i serà també el darrer acte cultural abans no deixi el relleu com a president d’Òmnium”, ha afegit Cuixart, que ha dit que això el fa “enormement feliç” perquè, si una cosa ha intentat la Junta Nacional que l’ha acompanyat, ha sigut “que la cultura ho inundés tot”. I per això, ha volgut aprofitar per reivindicar el conjunt de les lletres catalanes, les escrites i llegides, però també “una indústria audiovisual, catalana i en català, potent i respectada”. “Gràcies per fer-nos emocionar”, ha acabat. 

Per la seva part, Lluís ha volgut deixar clar que “qualsevol de les tres novel·les podia guanyar”, i ha remarcat la importància de recordar “que la literatura no és una competició esportiva, la noció de primer, de número 1 o de medalla d’or”. “És bo repetir-ho, posem èmfasis en les llistes dels més venuts que en realitat no tenen sentit”, ha dit, i ha sentenciat: “És molt difícil saber quina és la millor novel·la de l’any 2021, segurament ens caldran molts anys per saber-ho”. 

El guanyador del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any -el guardó més ben dotat econòmicament a obra publicada: 20.000 euros directes per a l’autor i 5.000 més per a promoció-, ha estat escollit, d’entre tres obres finalistes, per un jurat independent format per Anna Casassas, Oriol Izquierdo, Neus Real, Marta Segarra i Xavier Pla. Les tres novel·les finalistes que optaven al premi eren Junil a les terres dels bàrbars, de Joan-Lluís Lluís; Terres Mortes, de Núria Bendicho, i El primer emperador i la reina Lluna, de Jordi Cussà. 

La valoració del jurat 

El jurat ha decidit guardonar Junil a les terres dels bàrbars, de Joan-Lluís Lluís (Club Editor, 288 pàgines), per haver aconseguit “atrapar el lector des de la primera línia” amb un relat que és, alhora, una rondalla explicada de manera aparentment senzilla i transparent. Un llibre “de viatges amb personatges que apareixen i desapareixen”, ambientada en l’època de l’Imperi romà, i que s’explica a partir d’un narrador “lliure i contemporani” que permet “entrar i sortir de la història, ensenyar les bambolines de la narració i fer prendre consciència als lectors que si algú pensa alguna cosa que li agradaria que li hagués passat i l’explica com si ho hagués fet, no tan sols s’ho passarà bé el narrador sinó també el públic lector”. Es tracta de la primera vegada en la història del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any que el jurat entrega el premi per unanimitat. 

Cinquena edició de Premi Òmnium Millor Novel·la de l’Any 

El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any va néixer l’any 2017. D’aquesta manera, l’entitat donava vida a un nou guardó amb la voluntat i ambició d’igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès i l’anglès Booker, i amb l’objectiu de fer prevaldre les obres en llengua catalana, fomentar-ne la traducció i revitalitzant el sector. El guanyador de la primera edició va ser Raül Garrigasait, amb l’obra Els estranys, i Aprendre a parlar amb les plantes, de Marta Orriols, va endur-se el premi en l’edició 2018. L’esperit del temps, de Martí Domínguez, va ser la novel·la guanyadora del 2019, i el 2020 el guardó va ser per a Boulder, d’Eva Baltasar.