PRIMERA SORTIDA D’HISTÒRIA: De la Barcelona romana a la medieval amb pinzellades de l’Edat Moderna

Actualitat

De la Barcelona romana a la medieval amb pinzellades de l’Edat Moderna.

El dissabte 22 de gener vam fer la primera sortida del Taller d’Història 2021-2022, inicialment prevista per al desembre però ajornada en motiu de la manifestació del Som Escola.

A les 10h30 ens vam trobar davant del Col·legi d’Arquitectes a la plaça Nova on el professor Jordi Buyreu ens va fer un recorregut oral per la història de la Barcelona antiga, les vies romanes que encara marquen la geografia urbana, les tres muralles que va tenir Barcelona fins a mitjans del segle XIX, la connivència entre poder civil i eclesiàstic immortalitzada al carrer del Bisbe, el llegat únic en el món del Born… De mica en mica anàvem entenent com cada esdeveniment, fins i tot del segle XXI, és en realitat una baula d’una successió inacabable de causes i conseqüències.

El recorregut ens dugué a la plaça del Rei on poguérem escalfar-nos amb el sol i descansar una mica a les famoses escales, mentre escoltàvem la història del Palau del Lloctinent (l’edifici de l’Arxiu de la Corona d’Aragó) que havia estat pensat inicialment com un palau on es podien allotjar els representants dels reis a Catalunya però que va ser menyspreat… per esquifit!

Seguint el Cardus Maximus (l’actual carrer de la Llibreteria) arribàrem a la plaça Sant Jaume on ens vam aturar per a una nova explicació que tenia com a protagonistes les principals institucions de govern i la curiositat de l’edifici que estatjà la primera banca pública a Europa. Més tard ens vam endinsar al Call, l’antic nucli dels jueus, i vam aturar-nos davant l’edifici que albergà la impremta Cormellas, immortalitzada a la segona part del Quixot de Cervantes.

I tot passant per davant de l’església del Pi, acabàrem a la Rambla, colofó final de les explicacions: havíem seguit més de quinze segles d’història en dues hores de recorregut per la nostra estimada ciutat.