“La feina del polític, la feina del lingüista”, per Joan Solà

Actualitat

Òmnium Cultural Mataró-Maresme s’uneix a la Iniciativa Legislativa Popular per aconseguir l’aprovació del projecte de llei “Televisió sense fronteres”

Enguany, el filòleg i lingüista Joan Solà, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2009,  va ser l’encarregat de pronunciar la conferència institucional de l’Onze de Setembre. Davant un Saló de Sessions ple a vessar, Solà va iniciar la seva exposició parlant de la nova sintaxi normativa que està preparant l’Institut d’Estudis Catalans.  Segons el filòleg, cal que aquesta nova sintaxi sigui flexible; tenir sempre present que es treballa per a les generacions futures i, per tant, tenir en compte la joventut i la seva sensibilitat; actuar amb realisme; integrar els grans dialectes; distingir allò que és intern a la llengua d’allò que és extern (castellanismes o anglicismes) i, finalment, aprofitar els avenços en la coneixença de la lingüística.

Pel que fa a la feina del pedagog, el conferenciant va destacar que cal prioritzar l’ús de la llengua, no pas la norma. Finalment, es va referir a la responsabilitat dels polítics. Segons el filòleg, aquests han de tenir clars dos principis essencials: en primer lloc, la defensa de la dignitat de la nostra llengua, dels qui la parlen i del poble que la té com a propietat, i en segon lloc, la defensa de la igualtat de la llengua catalana i dels seus parlants amb les llengües veïnes i respecte de qualsevol altre país.