Crònica “Ruta de l’exili, a la recerca del 7è camió”

Actualitat

Òmnium Sants-Montjuïc organitzà aquesta ruta ja fa gairebé un any en el cicle de sortides culturals “A peu per la història” i, finalment, superades les restriccions sanitàries, s’ha pogut dur a terme aquest dissabte 6 de novembre: l’autocar, ben ple, surt de Sants per portar-nos de la mà de l’Assumpta Montellà cap l’exili, a la recerca del 7è camió.

Comencem la història visitant el Castell de Figueres, on s’aturà el govern republicà. Continuem viatge fins les mines de talc de La Vajol, on coneixem com Negrín va fer fabricar una enorme caixa cuirassada per emmagatzemar tot l’or i les obres d’art a fi que no caiguessin en mans franquistes. D’allà van sortir, a les acaballes de la Guerra Civil, set camions plens de lingots d’or cap a la frontera. Un, però, no va poder sortir degut als bombardejos. Què va passar amb l’or d’aquest últim camió? La nostra historiadora ens ho explica des de l’indret on van tenir lloc els fets; la seixantena d’assistents escoltem les explicacions estoicament sota el vent de tramuntana, del qual ens oblidem fascinats per les paraules de l’Assumpta que ens fan viure de ple la història. No us desvelarem pas la resposta….això queda entre els assistents!

Ens refem del fred al restaurant de La Vajol, gaudint d’un bon dinar en molt bona companyia.

Finalitzem la sortida visitant el monument al President Companys a Coll de Lli, lloc d’homenatge on també van coincidir Pau Casals i Pablo Picasso. Fem la cloenda cantant tots plegats el Cant dels Segadors.

Tornem amb moltes ganes de poder organitzar un altre viatge per la història amb l’Assumpta Montellà: ella ens l’explica i ens la fa sentir.