Jornada de Sant Galderic a Sant Llorenç de Morunys
El passat dissabte 16 d’octubre vam fer una petita descoberta del territori, tant pròxim i a vegades tant desconegut. Aquest any el municipi amfitrió va ser Sant Llorenç de Morunys
Aquestes jornades de Sant Galderic van sorgir des d’una iniciativa d’Òmnium del Solsonès amb l’objectiu de fer-nos visibles i presents a tota la comarca i cal remarcar que des del començament s’ha tingut el suport organitzatiu del Consell Comarcal.
Perquè Sant Galderic? Perquè el Solsonès és una comarca bàsicament pagesa i Sant Galderic patró de la pagesia catalana, ens podria representar una mica a tots…. i també per reivindicar la història una mica curiosa d’aquest sant que us sonarà com a molt actual..
Sant Galderic va néixer a Llenguadoc sobre l’any 820 i morí a Sant Martí del Canigó, cap a l’any 900. Era un bon home, era pagès, com també ho eren els seus germans amb qui conreaven les terres d’un tercer, els nois, doncs, anaven a jornal. Sant Galderic va destacar per defensar els drets dels pagesos, protegint-los dels abusos i maltractes dels senyors. El 16 d’octubre es celebra la seva festivitat, va ser el patró de la pagesia catalana fins el segle XVII però el seu culte es va arraconar i finalment silenciar arran de la castellanització que va patir el Principat després del Decret de Nova Planta i la influència dels bisbes i abats castellans instal·lats a Catalunya que van substituir la seva devoció per la del sant espanyol que es va posar de moda en aquells temps; San Isidro Labrador. De mica en mica gairebé a totes les esglésies de Catalunya hi va haver culte a Sant Isidre, i és més, en moltes esglésies i petites parròquies d’economia minsa, en no poder finançar una nova imatge del Sant de moda i varen transformar les imatges de Sant Galderic en Sant Isidre mitjançant una substitució d’atributs: l’agullada per la rella.
Després de la missa dedicada al sant, el cant dels goigs i la corresponent benedicció dels pans es va fer una visita guiada per sant Llorenç per descobrir la historia i els detalls que hi ha darrere de moltes llocs per on hem passejat algunes vegades.
Al final al claustre vam poder gaudir d’un tastet dolç i saltat de productes de Sant Llorenç, tot això acompanyats amb la música tradicional de Marxa entre cordes. Va ser una jornada molt agradable. Gràcies Sant Llorenç per l’acolliment. Visca Sant Galderic!