Òmnium Maresme presenta els projectes maresmencs becats pel Projecte Lliures

Actualitat

Òmnium Maresme ha presentat el Projecte Lliures i dues iniciatives comarcals que han estat escollides per a la tercera edició d’aquest projecte impulsat per Coop 57, Òmnium Cultural i ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social) des de l’any 2016 per contribuir a revertir les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social.

L’acte s’ha celebrat aquest dimecres dia 13 d’octubre al Teatre l’Amistat de Premià de Mar i ha comptat amb la participació de Carles Estapé, president d’Òmnium Maresme, Alejandra Buenfil i Silvia Llanto, de Cooperativa Micaela, i l’Emma i en Yassin, de la Xarxa d’Estructures Populars del Baix Maresme, i ha estat moderat per la periodista premianenca Sara Montesinos.

Carles Estapé ha obert l’acte explicant l’origen i objectiu el Projecte Lliures. Estapé ha destacat que “un percentatge molt alt de la població catalana està patint pobresa energètica, dificultat per accedir a un habitatge digne així com altres desigualtats econòmiques i socials, i una entitat com Òmnium no podíem restar de braços plegats davant d’aquesta situació.”

Les integrants de la Cooperativa Micaela han explicat que la cooperativa està formada per dones migrants treballadores del sector de cures i de la llar que durant la pandèmia de Covid-19 van veure imprescindible organitzar-se per crear una alternativa davant l’explotació laboral. “Micaela neix per una qüestió de justícia social. El canvi l’hem de fer nosaltres en comunitat. Un canvi revolucionari ha de néixer de la consciència social de cadascú”, ha dit Llanto.

En Yassin i l’Emma, de la Xarxa d’Estructures Populars del Baix Maresme, han repassat la trajectòria del projecte que va començar fa tres anys per fer front a les necessitats dels veïns més vulnerables del Baix Maresme. Entre els projectes destaca l’Escola Popular on es fa acompanyament escolar a infants i joves, i classes de català, castellà i alfabetització per a adults, o altres projectes com un gimnàs popular, la xarxa d’aliments i els grups de dones i de joves.

Recordant els inicis de l’organització, l’Emma explica que “la problemàtica d’accés d’habitatge porta a crear la Xarxa d’Habitatge i aquesta es converteix en la base per generar una xarxa per fer front als problemes de pobresa, suport formatiu, assessorament laboral o violència de gènere” i afegeix que “no s’està donant resposta a les necessitats de les persones més vulnerables. Amb el suport del projecte Lliures volem reforçar el projecte i tenir estabilitat per seguir creixent i treballant”.

A banda de presentar els dos projectes, els seus representants van conversar sobre les barreres afegides per la precarització laboral de les persones migrades, la Llei d’Estrangeria, el racisme institucional o l’enfocament per part dels mitjans de Comunicació en el tractament de temes relacionats amb la pobresa i les persones migrades.

Per a més informació del Projecte Lliures o les iniciatives que en formen part: www.projectelliures.cat

Per contactar amb Òmnium Maresme: [email protected]