Conferència «La presència republicana als camps nazis», a càrrec de l’historiador i Jordi Barra Paniello

Actualitat

 El passat dissabte 25 de setembre va tenir lloc, a la sala d’actes del Consell comarcal del Priorat, una conferència sobre la presència republicana als camps nazis a càrrec de l’historiador i membre de l’Amical Mauthausen Jordi Barra Paniello.

Aquest acte s’emmarca en la prèvia de la cerimònia de lliurament de premis del I certamen literari Neus Català que tindrà lloc el proper 9 d’octubre als Guiamets, i que comptarà amb la presència del vicepresident d’Òmnium Marcel Mauri, la cantautora i membre de l’Amical Ravensbrück Marina Rossell i de Margarita Català, filla de Neus Català, entre d’altres.

Després que Jordi Valero, membre de la junta d’Òmnium Priorat, desgranés el llarg currículum del ponent, la vintena d’assistents a l’acte va poder gaudir de l’amena xerrada d’aquest que, il·lustrada amb mapes i imatges del present i el passat, va tenir com a fil conductor el com i el perquè cal recordar els republicans deportats als camps nazis.

A la part final de la conferència Jordi Barra va mostrar documentació extreta del Banc de la Memòria Democràtica (base de dades pública elaborada pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya conjuntament amb l’associació Amical Mauthausen) que testimonia la presència de deportats republicans nascuts al Priorat, entre els quals el que fou president de l’Amical Mauthausen Joan escuer Gomis, nascut a Cornudella del Montsant.

D’aquesta manera, instant els presents a recuperar els noms d’aquestes persones tan properes i alhora tan oblidades per retornar-los la identitat i la importància històrica individual, el ponent finalitzava la conferència. Com diria Neus Català, a qui Jordi Barra va fer referència durant la seva ponència: “No em fa por morir, el que em fa por és que mori la memòria”.