Cuixart: “Seguirem treballant per enfortir la llengua en tots els àmbits de la vida perquè més de 10 milions de ciutadans hi tenen tot el dret”

Actualitat

Barcelona, Brussel·les, Palma, València i Perpinyà  acullen simultàniament el Sopar Estellés, un homenatge al poeta de Burjassot

 

Barcelona, 29 de setembre de 2021 – El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha assegurat que l’entitat no defallirà en la defensa de la llengua catalana davant els atacs i la invisibilització que pateix en alguns àmbits: “Seguirem treballant per enfortir la llengua en tots els àmbits de la vida perquè més de 10 milions de ciutadans dels Països Catalans hi tenen tot el dret”. Cuixart ho ha dit durant el Sopar Estellés a Barcelona, on ha reivindicat la figura del poeta de Burjassot, “una persona referent i vitalista” i que esperona a “seguir compartint la cultura que ens agermana”. El president d’Òmnium, que ha pogut tornar a participar presencialment de la Festa després de gairebé 4 anys empresonat, ha insistit que “és essencial recuperar la reciprocitat entre els canals públics dels Països Catalans” i seguir lluitant contra la llei de l’audiovisual que prepara el govern espanyol: “seguirem exigint als polítics que escoltin la veu de la ciutadania”“Perquè tenim tot el dret a construir una ciutat més digna i que els Països Catalans recuperin la normalitat que mai haurien d’haver perdut”, ha reblat. 

Durant el sopar davant d’una seixantena persones, enguany amb un aforament més reduït a causa de la pandèmia, Jordi Cuixart ha participat de la lectura coral del poema Assumiràs la veu d’un poble de Vicent Andrés Estellés que s’ha fet amb connexions telemàtiques des de les 5 ciutats que han acollit la vetllada. A Barcelona, també ha participat de la lectura coral Bel Olid, presidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, i Estefania López, de l’Espai País Valencià; des de València, ha recitat Anna Oliver, presidenta d’Acció Cultural del País Valencià, i la poetessa Teresa Pascual. A Palma, el president de l’Obra Balear, Josep de Luís, i el poeta d’Alaior Pere Gomila; des de Brussel·les, ha intervingut la consellera i eurodiputada Clara Ponsatí, i Llorenç Navarro, president del Casal Català de Brussel·les; i des de Perpinyà, ha recitat Estellés el conseller Lluís Puig, i la poeta Coleta Planas. La música ha anat a càrrec de la cantautora castellonenca Xiomara Abello, i la presentació, de la periodista Màbel Martí.

Òmnium Cultural organitza el Sopar Estellés juntament amb l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i l’Espai País Valencià, amb la col·laboració de la Federació Llull i la Casa València. Des de l’any 2016 se celebra simultàniament a València, Palma i Barcelona. Des del 2017, també a Brussel·les, i, enguany, s’hi ha sumat Perpinyà. Es tracta d’un sopar simultani a cinc ciutats per recordar la figura del poeta de Burjassot Vicent Andrés Estellés. Inspirat en els Burns Supper escocesos, l’esdeveniment combina poesia i gastronomia en un ambient popular.