El mural de Fontcuberta i l’estrena d’una peça musical de gran format, protagonistes de l’homenatge nacional d’Òmnium
L’Homenatge Nacional a les persones que lluiten contra la Covid-19 va aplegar a Igualada una àmplia representació cultural i institucional del país
En el marc dels actes del 50è aniversari d’Òmnium Anoia, el dissabte 17 de juliol la plaça de Cal Font d’Igualada va acollir un gran homenatge nacional a les persones que lluiten contra la Covid-19. L’acte, que va ser presentat per la periodista Mònica Terribas, va anar precedit de la inauguració del mural de Joan Fontcuberta “Mirades des del Confinament” i es va tancar amb l’estrena de la peça musical “Mirar endavant” creada expressament per l’ocasió pel compositor igualadí Carles Prat Vives i l’escriptora Anna Marsal Riera i interpretada per prop de 100 músics i cantaires i acompanyada per la veu del rapsode Enric Arquimbau. Va ser un moment de màxima emoció per la força musical de la peça i perquè suposava la represa musical de les entitats igualadines, que no havien pogut fer encara cap concert de gran format des de l’inici de la pandèmia.
La peça musical va ser interpretada per la Jove Orquestra Simfònica de l’Anoia sota la direcció de Josep Miquel Mindan, els solistes Pau Sastre i Judit Robles, i desenes de cantaires del Cor Exaudio, la Coral Xalest, el Cor Omnes, la Coral Gatzara, la Coral Els Verdums i la Coral Mixta. El president d’Òmnium Anoia, Pere Joan Vinós, va agrair des de l’escenari la col·laboració desinteressada de les entitats per fer aquest homenatge col·lectiu als professionals del sector sanitari, d’emergències i dels serveis essencials que han lluitat i segueixen lluitant a primera línia contra la pandèmia.
Un altre dels moments més esperats de la vetllada va ser la intervenció del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat més de tres anys i mig, que va afirmar: “El que tenim davant nostre és una lluita col·lectiva per fer front a aquesta triple crisi econòmica, democràtica i sanitària” i va demanar als polítics i governants que apostin per ampliar els pressupostos de cultura, però també de sanitat i de la resta de serveis públics. L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, va recordar els avantpassats que van superar crisis similars i va reconèixer tota la gent que lluita per sortir de la pandèmia. La presidenta del Parlament de Catalunya Laura Borràs va assegurar que “Igualada podria ser recordada com la zona zero de la pandèmia, però serà recordada com la zona zero de la solidaritat”. També va intervenir el conseller d’Educació, Josep Gonzçalez Cambray, que va agrair la tasca dels professionals de la salut, cossos d’emergència, educació i administració. Finalment també van adreçar-se al públic el director del festival Cruïlla Jordi Herreruela com a coimpulsor del mural, i el propi Joan Fontcuberta, que va remarcar que aquest no és el seu mural “sinó el mural de la gent”.
En el transcurs de l’acte, es va escoltar la veu de diversos testimonis com ara Tijana Postic, cap d’Infermeria de l’Hospital d’Igualada, el metge d’atenció primària Xavier Cantero, la mestra Almodis Orellana i l’igualadí Francesc Ricart, que va sobreviure a la Covid-19. L’acte també va anar acompanyat de la música del cantautor Cesk Freixas.
Ja que l’aforament de l’acte va ser limitat per tal de complir les normatives sanitàries, Òmnium Anoia convida a tots aquells que no el van poder veure a recuperar-ne la gravació íntegre. I també conviden a visitar in situ el mural “Mirades des del Confinament”, instal·lat a la plaça de Cal Font de manera permanent, un homenatge a la solidaritat col·lectiva de l’artista internacional Joan Fontcuberta i Òmnium Cultural, amb la col·laboració del Festival Cruïlla i l’Ajuntament d’Igualada, fet a partir de 64.000 fotografies enviades per la ciutadania que conformen la paraula “solidaritat” en llengua de signes.