‘Òmnium Maresme fa Mataró-fusió’, de Maria Majó

Actualitat

Que Òmnium Nacional és una entitat molt potent, amb una massa associativa de més de 186.000 persones, que sempre ha treballat i treballa al servei de la llengua, la cultura i el país, és un fet conegut i valorat per tota la societat catalana.

En el seu 60è aniversari constatar aquest camí de compromís i de resultats esplèndids és motiu de celebració i de gran goig!!!

Que la seu d’Òmnium Maresme ha seguit i segueix la mateixa ruta també és ben sabut!

En el seu 50è aniversari –ja que la seu local va néixer només 10 anys després de la constitució de l’entitat- valorar aquest camí de compromís i de resultats fantàstics també és motiu de celebració i de gran goig!!!

Però més enllà, i més ençà, de les molt nombroses activitats que fa la seu de Mataró, seguint les pautes de l’entitat mare, voldria destacar algunes peculiaritats d’Òmnium Maresme que són, a parer meu, extraordinàries!

Hem trobat la gent d’Òmnium Maresme a tot arreu on es defensen els drets fonamentals, on es defensa la independència del nostre país, muntant els membres de la junta local –i desmuntant en acabar- tota mena d’actes públics molt interessants.

Des del lliurament de la Distinció d’Òmnium cada any a una persona o col·lectiu que hagi destacat pel seu compromís amb la construcció de la ciutat i de la comarca, distinció que es concedeix amb una gran amplitud de mires, no tancant-la només a donar-la únicament a persones convençudes del catalanisme.

Fins als grans cicles de conferències sobre temes de memòria històrica, amb exposicions complementàries com la del camp de concentració de Mauthausen, o tantes altres que ens fan reviure la història, sovint dolorosa, d’aquesta ciutat i d’aquest país.

Passant per les mil i una activitats petites o grans per afavoreixen la cultura, la llengua i la cohesió social a casa nostra.

I m’agradaria agafar el fil d’aquesta darrera activitat… la cohesió… què penso que fa Òmnium Maresme per a la cohesió social?

Doncs en primer lloc un gir copernicà en un aspecte que sembla petit, però que és fonamental: explorar el camí que va des de la beneficència o l’assistencialisme a la cooperació i la solidaritat per superar les greus desigualtats que pateix aquesta comarca… que és plena de barris pobres en viles molt riques.

Aquest acostament no és fàcil de fer: cal un canvi d’actitud, cal que sigui ple de modèstia i d’humilitat, modificar la mirada i aprendre a veure en les persones nouvingudes tota la seva personalitat i la seva riquesa humana.

Quantes vegades no hem vist membres de la junta d’Òmnium Maresme en reunions i altres activitats dels nostres barris?

O l’interès i la feina perquè la Flama del Canigó arribi a una gran festa infantil a Rocafonda amb animació, berenar, alegria i la descoberta de la Festa Major dels Països Catalans, que tan lluny queda de la major part del nostre veïnat.

Aquest camí, triat i caminat per Òmnium Maresme ja des de fa anys, no és fàcil però és molt encertat…

Un camí que porta a construir barris agresolats com pobles –tant que costa això!-, on les diferències d’origen, de gènere, d’ideologia, d’edat i, sobretot d’estatus social serveixin per entrar en un procés físic, però també social molt i molt important, que podríem explicar així: cada persona, cada grup, sigui com sigui,  mitjançant la coneixença, l’amistat, el fer coses i tenir projectes plegats forma part d’una barreja tan diversa com rica… el resultat d’aquest procés, com a la fusió, és un producte nou, una identitat nova, una ciutat diferent, construïda a partir dels mil bocins de colors i textures diferents que cadascú, sent ell mateix i sense renunciar a res, hi ha aportat.

Òmnium Maresme fa aquesta tasca, potser és la de l’alquimista imprescindible d’aquesta fantàstica fusió, el que posa la vaselina del respecte i  l’estimació, que allunyarà el racisme cruel i estúpid, que ens donarà una ciutat blava, rica i, sobretot acollidora de tot i de tothom, únic mitjà per lluitar contra les desigualtats des de la proximitat, la solidaritat i el comprendre que cada desnonament, cada rebuig, cada segregació, cada arbitrarietat que permetem, són pedres llançades contra l’alliberament d’aquest petit país català que volem digne, just i independent de tota malvestat!

Gràcies, Òmnium Maresme, i desitjo 50 anys i molts més perquè puguem fusionar cada dia una miqueta més els mil trossets d’aquest bell mosaic que tindrà totes les tonalites del blau i del verd que embolcalla el Maresme i que ens fa ser com som. 

Maria Majó i Clavell

Mestra jubilada

Vocal de la Junta Nacional d’Òmnium