Jordi Cuixart anuncia que l’acte de retrobament nacional en motiu dels 60 anys d’Òmnium serà el 16 de juliol a Elna
“Seguirem pressionant els partits polítics, els d’aquí i els d’allà, perquè escoltin la veu de la ciutadania”, diu el president de l’entitat
Barcelona, 11 de juliol 2021.- El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha anunciat que el primer acte públic en motiu dels 60 anys de l’entitat, serà el proper divendres, 16 de juliol, a Elna, a la Catalunya Nord, perquè “esdevingui un retrobament del conjunt del sobiranisme amb la trobada de la majoria de components de la presó i l’exili”. Cuixart ha explicat que l’objectiu d’aquest acte de retrobament nacional també és el “d’enfortir el sentiment de pertinença col·lectiva amb el convenciment que tot el que hem fet és legítim i com que és legítim també és lícit que ho tornem a fer” i “traçar aquesta estratègia conjunta i compartida que sabem que és imprescindible”. El president d’Òmnium ha fet un advertiment a les forces polítiques: “Seguirem pressionant els partits polítics, els d’aquí i els d’allà, perquè escoltin la veu de la ciutadania”.
Cuixart ho ha dit al Palau Robert de Barcelona en la inauguració de l’exposició sobre els 60 anys d’Òmnium Cultural. La mostra fa un recorregut per les sis dècades d’història de l’entitat, on es repassen alguns esdeveniments històrics, les grans campanyes impulsades per l’entitat, la manifestació del 10-J contra la sentència de l’Estatut i els fets del 9-N, el 20-S i l’1 d’Octubre i els quasi quatre anys d’empresonament del president d’Òmnium, entre d’altres aspectes. L’exposició quedarà instal·lada als Jardins del Palau Robert deu dies i després serà itinerant per tot el Principat durant l’any que s’estarà commemorant el 60è aniversari d’Òmnium.
En la inauguració de l’exposició també hi han assistit els expresidents de l’entitat Josep Millàs, Jordi Porta i Quim Torra, familiars dels fundadors d’Òmnium, membres de les juntes directives nacionals i territorials actuals i antigues, així com representants de les entitats germanes Obra Cultural Balear, Acció Cultural del País Valencià i la Federació Llull, la institució que les agermana i que està presidida per Cuixart.
L’exposició s’ha inaugurat just el dia del 60è aniversari d’Òmnium Cultural i enceta un any d’activitats per commemorar l’efemèride que s’allargaran fins el juliol de l’any vinent.
60 anys de compromís amb el país
L’11 de juliol de 1961, avui fa 60 anys, durant la llarga nit de la dictadura franquista, cinc empresaris compromesos amb el país van signar l’acte de constitució d’Òmnium Cultural: Lluís Carulla i Canals, Joan B. Cendrós i Carbonell, Fèlix Millet i Maristany, Pau Riera i Sala i Joan Vallvé i Creus. Ells van crear l’entitat en un moment històric marcat per la censura i la persecució de la cultura catalana i, sempre conscients que preservar-la era una necessitat nacional, van convertir-la en una eina fonamental de resistència nacional i de suplència de les institucions culturals catalanes, amb el suport, l’impuls i l’assessorament d’altres persones, com Joan Triadú i Font. L’objectiu era defensar i promoure la llengua i modernitzar la cultura catalana davant la persecució franquista. Des de llavors s’ha treballat intensament en la defensa de la llengua i la cultura catalanes, la cohesió social com a eix vertebrador de la societat, i els drets i les llibertats de la ciutadania. “Seixanta anys després s’ha demostrar que un projecte com el d’Òmnium era totalment necessari”, ha recordat Cuixart.
L’empresonament de Jordi Cuixart no ha estat l’única situació de repressió que ha viscut l’entitat. El 1963 el govern franquista va clausurar la seu d’Òmnium -aleshores al Palau Dalmases- i va prohibir les activitats de l’entitat. Van ser quatre anys de clandestinitat en què es va obrir una delegació a París. “Aleshores l’entitat no va estar aturada per la repressió, com tampoc ho ha estat aquests darrers anys, com els fets ho demostren”, ha explicat Cuixart. El president d’Òmnium Cultural ha recordat que si la repressió “no va poder aleshores amb Òmnium Cultural”, l’entitat “reafirma avui el seu compromís per seguir lluitant per l’amnistia, pel dret a l’autodeterminació i la independència de Catalunya”. I ha sentenciat: “Tampoc defairem fins a trobar una solució global per als més de 3.000 represaliats i represaliades”.
Sis dècades després de la seva fundació, i amb més de 185.000 socis i seus territorials per tot Catalunya, Òmnium Cultural és la principal entitat cívico-cultural del país.