Òmnium Cultural lliura a la presidenta del Parlament la Flama del Canigó
FOTO: Parlament de Catalunya
Marina Gay: “Arrenca la celebració d’una festa ancestral que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana”
Barcelona, 23 de juny 2021.- Marina Gay, membre de la junta d’Òmnium Cultural, ha assegurat en la rebuda de la Flama del Canigó al Parlament de Catalunya arribada directament del cim del Canigó: “En un país mancat de valors democràtics, la celebració de la cultura popular és la mateixa expressió d’aquesta democràcia viscuda des del carrer”, perquè “la festa ens iguala a tots, vinguem d’on vinguem, parlem la llengua que parlem”. Segons Gay, la cultura popular és “l’’antídot contra la intolerància” i “l’espurna que encén la llibertat”.
Gay ha remarcat la importància de les festes populars en “l’excepcionalitat democràtica” del temps actual: “En moments així, la història reserva a les festes populars un pes més transcendental del que ja tenen en èpoques de normalitat. Les converteix en una font d’aprenentatge, en un mirall de tot allò que volem ser. En un espai de trobada col·lectiva d’on reneixen projectes i somnis que ens fan més forts, solidaris i compromesos amb l’entorn”.
Amb l’acte de rebuda de la Flama al Parlament: “Ha arrencat la celebració d’una festa ancestral vinculada al solstici d’estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana”, en paraules de Gay,
Cuixart: “Renovem el compromís amb la llengua, la cultura i l’escola catalana”
Gay ha llegit una carta escrita per Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, des de la presó de Lledoners, on ha explicat que la Flama del Canigó és “motiu d’autoestima col·lectiva i símbol de la lluita irreversible per la llibertat”. Cuixart ha explicat que renovant la Flama “renovem el compromís amb la llengua, la cultura i l’escola catalana arreu dels Països Catalans. Perquè som una història de lluites compartides i davant la por dels estats a la diversitat, estem empeltats de l’esperança de la Maria Barbal, del compromís d’en Valtonyc o la dignitat d’Enric Valor”.
La Flama arriba a més de 3.000 punts dels Països Catalans
La Flama del Canigó, que encén les fogueres de la revetlla de Sant Joan i símbol de la unitat de la llengua i la cultura catalana, ha estat rebuda per la presidents del Parlament, Laura Borràs, i diversos representants de grups parlamentaris. En l’acte també hi han assistit altres membres de la Junta Directiva d’Òmnium, de l’Obra Cultural Balear i d’Acció Cultural del País Valencià, entre d’altres. La Flama del Canigó arriba cada vigília de Sant Joan al Parlament des del 1980 -any que es va restablir la institució-. També arriba com cada any a més de 3.000 punts dels Països Catalans. Enguany ha viatjat des del Cim del Canigó sota el lema “La Flama és viva. Viu-la!”, en un clar missatge de resistència cultural i popular després del coronavirus.
Com cada any, la Flama s’ha renovat al cim del Canigó, i centenars de voluntaris i equips de foc -amb l’ajuda dels Agents Rurals- la distribueixen arreu dels Països Catalans seguint diverses rutes per tal d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan. Aquest any, la Flama continuarà sent una reivindicació per la defensa dels drets fonamentals i no quedarà al marge del moment d’emergència social que viu el país. Per això, el missatge que acompanya l’arribada del foc és un manifest escrit enguany per Daniela Grau, que destaca que amb la Flama es busca “poder reivindicar, per fi amb normalitat, el que som i el que volem”.