Òmnium i Irídia aconsegueixen que s’investigui si la lesió a Roger Español durant l’1-O va ser amb voluntat de fer mal
Mauri: “La resolució de l’Audiència evidencia que l’Estat espanyol segueix negligint la seva obligació d’investigar la brutalitat policial de l’1-O”
Òmnium Cultural, conjuntament amb Irídia, ha aconseguit que s’investigui si la lesió a l’ull que va patir Roger Español durant l’1-O per part de la policia espanyola va ser intencionada i amb voluntat de fer-li mal. Així ho ha considerat l’Audiència de Barcelona, que ha admès a tràmit els recursos presentats per Òmnium Cultural i el seu vicepresident, Marcel Mauri, -també el del Centre de Defensa de Drets Humans Irídia- en què l’alt tribunal català demana deixar la porta oberta al fet que la lesió que va patir Roger Español per part de la policia durant l’1-O fos amb intencionalitat. D’aquesta manera, l’Audiència no creu que la lesió a l’ull d’Español fos el resultat d’una actuació policial fortuïta, sinó que hi la probabilitat que els agents li disparessin intencionadament. Segons el vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, la resolució de l’Audiència de Barcelona sobre aquest cas “evidencia que l’Estat espanyol continua negligint la seva obligació d’investigar la brutalitat policial de l’1-O, tal i com consta en els tractats internacionals i li reclamen les principals organitzacions de defensa de drets humans d’arreu del món”. Mauri ha asseverat que amb aquest posicionament de l’Audiència es torna a posar de manifest “la brutalitat policial viscuda durant l’1-O, impròpia de qualsevol democràcia europea, i que va deixar gairebé 1.100 persones ferides”. Davant d’aquesta causa oberta, en què ara el tribunal dona la raó a Òmnium, Mauri ha assegurat que l’entitat presidida per Jordi Cuixart “continuarà endavant per impedir que la repressió policial quedi impune i perquè s’arribi fins al final, depurant totes les responsabilitats polítiques i policials”.
La resolució de l’Audiència de Barcelona, que dona la raó a Òmnium, contradiu el que fins ara havia mantingut el Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona, qui instrueix la causa, ja que afirma que les lesions ocasionades són constitutives d’un delicte dolós de lesions incloses dins de l’article 149.1 del Codi Penal, amb penes que podrien arribar fins als 12 anys de presó. Aquest posicionament també contradiu les argumentacions de la Fiscalia, que sosté que el fet de dispar de la bala de goma que va acabar ferint l’ull d’Español no havia estat intencionat.
Tant Òmnium Cultural com Marcel Mauri són acusació popular en l’acció penal que se segueix davant del Jutjat d’Instrucció 7 de Barcelona sobre la brutalitat policial l’1 d’octubre del 2017 en diversos col·legis electorals de la ciutat de Barcelona. L’entitat presidida per Cuixart també dona suport a altres procediments judicials d’altres punts del territori on hi va haver càrregues i violència policial, com Girona, Mataró o Manresa. I és que, durant l’1-O, i malgrat que 2,2 milions de persones van exercir la desobediència civil en l’exercici de l’autodeterminació, un total de 1.066 persones van resultar ferides per la brutalitat policial. Això va derivar en un total de 633 denúncies presentades i 13 causes obertes a Catalunya. Actualment, tant l’ONU com el Consell d’Europa i les principals ONGs internacionals de drets humans han denunciat que el dia del referèndum es va produir una clara vulneració de drets humans per part de l’Estat espanyol, i que aquest encara no ha efectuat cap investigació real sobre la violència exercida.