Crònica de la xerrada Consum i finances com a eines de transformació local i global

Actualitat

Nova sessió del cicle Eines per a la sostenibilitat, amb la participació d’Anna Bardolet Dilmé i Gerard Pijoan i Homs, coordinadors de La Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques i de la cooperativa Opcions de Consum Responsable respectivament. Com és habitual, va moderar la xerrada Carme Canet, periodista, mestra i actriu. La sessió va començar amb el reconeixement de la figura d’Arcadi Oliveres i la seva valuosa aportació en aquesta matèria. Però, i nosaltres, què podem fer per convertir-nos en consumidors conscients i responsables?

Eines per a un consum responsable

Per a en Gerard, és important evitar la culpabilització: “si ho fem malament no és culpa nostra. De fet, el 73% de la població reconeix que no té prou informació sobre aquesta qüestió.” Per aquest motiu, entitats com la que ell i l’Anna representen tenen un paper important en la difusió d’un nou model de consum. “Primer cal saber quin món volem i, un cop ho sabem, podem replantejar el nostre consum”.

El coordinador d’Opcions ens parla de consum conscient i proposa tres camins per arribar-hi: reduir el nostre consum; consumir sense comprar, fent ús de les biblioteques o compartint objectes —”Per què hem de tenir tots un trepant si només el fem servir dos cops l’any?”; i finalment, comprar amb criteri.

L’Anna, per la seva banda, destaca la importància del comerç just, un moviment amb de seixanta anys d’història, i de la banca ètica, com a formes d’empoderar les persones. Amb els nostres diners podem fer un món millor. També quan anem al supermercat: busquem el segell de comerç just a la botiga i estarem contribuint a un món millor! Comprar roba de segona mà és una decisió responsable: sabies que cal el consum d’aigua d’una persona durant cinc anys per fabricar uns texans?

Sostenibilitat en temps de Covid

L’impacte de la situació actual en qüestions de consum i responsabilitat tampoc és menor. En aquest sentit, l’Anna planteja una reflexió: “Cal realment seguir com abans? Les alternatives existeixen i és un bon moment per fer-se preguntes que abans o estàvem massa ocupats per fer-nos, o no es podien fer“. Per la seva banda, en Gerard assegura que s’està generant canvi i molt d’interès en la gent: “hi ha il·lusió i això, en un moment tan complicat com el que estem vivint, és increïble”. Es fa evident, per tant, la necessitat de repensar el model. “Deixes de ser un número si compres al comerç de la cantonada de casa en lloc d’Amazon. Perquè” —reflexiona en Gerard— “si algun dia tens problemes, qui tindràs al teu costat? Amazon o la teva comunitat?”.

Vols veure el vídeo sencer? Aquesta xerrada i les anteriors les trobaràs al nostre canal de YouTube.