Òmnium Ciutat Vella, al butlletí de la SOSI

Actualitat

Òmnium Ciutat Vella és la seu territorial d’Òmnium Cultural al districte. Tot i que Òmnium té prop de 60 anys i que alguna seu de les comarques del país ha celebrat ja els seus 50 anys d’existència, Òmnium Cultural no s’ha desplegat territorialment a la ciutat de Barcelona fins fa relativament pocs anys.


Òmnium Ciutat Vella desplega en els barris del districte activitats de proximitat en les àrees d’actuació d’Òmnium Cultural: la llengua, la cultura i el país, tot contribuint així a construir una societat cohesionada, activa, crítica, integradora i cívica. En aquests moments es poden presentar les nostres activitats principals agrupant-les en tres grans temes: la llengua en entorns educatius, la memòria històrica dels nostres barris, i la integració social especialment en relació a les persones nouvingudes en els darrers anys.


Aquest any 2020, i amb tota seguretat almenys part del 2021, les nostres activitats s’han vist afectades per les restriccions en la vida social i en les reunions no essencials imposades per la lluita contra la pandèmia de la covid-19. Com a mostra de les nostres activitats, en aquesta presentació us detallem els tres projectes que tenim actius en l’àmbit de la llengua i l’educació.


Fa anys, Òmnium Cultural va agafar el repte de difondre i promoure a Catalunya el concurs de redacció escolar en català Sambori, que s’havia estès al País Valencià. Amb els anys s’hi va afegir el concurs de poesia escolar Pissiganya. Aquest curs 2021, a causa de la pandèmia, només es posa en marxa el premi Sambori i es fa totalment en línia. El passat mes d’octubre, des de la nostra seu territorial hem enviat una carta recordatori a tots els centres de primària i secundària dels nostres barris, tot invitant-los a participar en aquest concurs de narrativa i fent-los a mans el llibret publicat per les seus territorials d’Òmnium a Barcelona que recull totes les redaccions escollides en la demarcació de Barcelona.


A partir de les peticions de dos centres de primària, fa dos anys vam posar en marxa el projecte de Voluntaris per la llengua, que hem hagut d’interrompre aquest curs a causa de la pandèmia. En aquest projecte, voluntaris d’Òmnium acudeixen a les escoles implicades i acompanyen individualment en la lectura els nens que a criteri de l’escola ho necessiten. El curs passat vam donar suport a tres centres (Escola Drassanes, Escola Pia Sant Antoni i Escola Sant Felip Neri), organitzant el suport a cada una d’elles segons les seves necessitats.


El projecte Fets de llengües té com a objectiu donar valor a la llengua materna dels parlants i a la diversitat lingüística de la societat. Nascut a iniciativa d’un institut de secundària del Raval i fet en col·laboració amb el Grup de Lingüistes per la Diversitat de la Universitat de Barcelona, el projecte es realitza a 3r d’ESO i consisteix en què els nois i noies escriuen la seva autobiografia lingüística, i recullen i treballen textos en les seves llengües maternes. Finalment, una selecció d’aquests textos són llegits i presentats públicament en un acte conjunt que el darrer any es va celebrar a la Universitat de Barcelona. 

 

Per acabar volem fer una crida als qui vulgueu participar en algun d’aquests projectes; com a docents en centres dels nostres barris, podeu participar en el Sambori o en el Fets de llengües, o podeu proposar d’incorporar voluntaris per a donar suport als vostres alumnes de primària en les activitats de lectura; com a parlants de la llengua, podeu proposar-vos com a voluntaris per la llengua per quan reprenguem l’activitat, probablement el curs vinent. En tots els casos ens podeu escriure al nostre correu corporatiu: [email protected].


Per estar al corrent de totes les nostres activitats, podeu seguir-nos des dels comptes de Twitter i Facebook, i des del canal de Telegram:


TW: https://twitter.com/OmniumCV

FB: https://www.facebook.com/omniumciutatvella

Telegram: https://t.me/omniumciutatvella


Per fer-vos una idea de les nostres activitats recents podeu visitar l’apartat Notícies (https://www.omnium.cat/ca/seus/ciutat-vella/actualitat/) de la seu de Ciutat Vella, dins el web d’Òmnium Cultural. 


Junta d’Òmnium Ciutat Vella