Cuixart: “Ens mantenen a la presó perquè tenen por de la paraula, d’escoltar-nos a les urnes i al carrer”

Actualitat

El president d’Òmnium Cultural adverteix que cap jutge decidirà qui és el president de l’entitat

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha advertit que, malgrat que el jutge li revoqui el tercer grau, no renunciarà mai a seguir defensant els drets i les llibertats: “Ens mantenen a la presó perquè tenen por de la paraula, d’escoltar-nos a les urnes, al carrer, perquè no renunciarem mai a la paraula, i aquesta és la nostra principal força”. Cuixart ho ha dit en un acte unitari organitzat per Òmnium Cultural a les portes de la presó de Lledoners, on ha emplaçat la ciutadania a “seguir utilitzant la paraula com a millor arma per defensar els interessos del poble de Catalunya”. “Volen que demanem perdó”, ha prosseguit, i ha destacat: “El jutge de torn diu que he de renunciar a ser el president d’Òmnium. Doncs el missatge pel jutge, com també ho vam dir als jutges del Suprem, és que al president d’Òmnium l’escullen els socis d’Òmnium, cap govern, cap altra institució, només els socis”. Fent referència a la interlocutòria en què el jutge condiciona el tercer grau penitenciari al penediment de Cuixart i al fet que segueixi exercint com a president d’Òmnium Cultural, ha assegurat que va entrar a la presó com a president d’Òmnium, i és així com en sortirà: “Que ningú en tingui cap dubte”. A més, Cuixart també ha afirmat que no acceptarà “lliçons de democràcia de ningú, ni d’aquells que encobreixen la corrupció borbònica, ni dels que són capaços d’empreseonar homes i dones lliures”. 

Minuts abans d’entrar a la presó, Cuixart també ha insistit en la defensa dels drets democràtics, i ha lamentat: “Encara no han entès que la nostra és una lluita tossuda i obstinada que només busca un objectiu, la defensa del dret a l’autodeterminació”. Així mateix, ha recordat que no va entrar a la presó “per sortir-ne”, sinó per defensar justament aquests drets. En aquest camí, ha dit, “no ens serveix cap altra cosa que no sigui l’amnistia per a totes les persones represaliades”. I abans d’acomiadar-se, Cuixart ha volgut tenir unes paraules per als exiliats i, especialment, per a aquells a qui avui s’ha votat retirar la immunitat. “Avui no és un dia per a la tristor, una vegada més és un dia per a la dignitat, i per això també envio una salutació a Puigdemont, Comín i Ponsatí. Estimadíssims companys d’exili, estem junts en això“, ha afirmat. Tots ells, com també els presos polítics, trobaran justícia a Europa. El president d’Òmnium ha recordat que ja són molts els posicionaments internacionals que reclamen la seva llibertat: “Tota la justícia que no trobem a Espanya la trobarem a Europa, i per això no reconeixem cap delicte, perquè no hem comès cap delicte”. 

En la interlocutòria, el jutge de vigilància penitenciària vulnera el dret a defensa de Cuixart. El jutge circumscriu el tercer grau al fet que es penedeixi. Així  mateix, li recrimina que segueixi exercint com a president d’Òmnium Cultural i afirma que “no es pot deixar d’obviar la rellevància pública de l’intern, que segueix sent president d’Òmnium Cultural, sense que hagin desaparegut per complet les circumstàncies polítiques i socials a què fan referència els informes”. El jutge també dona per bons la major part dels arguments de la Fiscalia, i remarca que “manca la rellevància” dels posicionaments internacionals en favor de la llibertat de Cuixart, com serien el de Nacions Unides i Amnistia Internacional.