L’estrany i París, la meca del parkour, guanyadors del VOC►2021

Actualitat

Jordi Cuixart: “Amb el VOC renovem el compromís d’Òmnium per fer de la creació en català un instrument per reconèixer-nos i repensar-ho tot”

El curtmetratge de ficció L’estrany i el documental París, la meca del parkour s’han emportat els principals premis de la 5a edició dels Premis VOC► Versió Original en Català 2021. El certamen, organitzat per Òmnium Cultural, ha lliurat els seus guardons aquest dijous 4 de març a la sala InGràcia de Barcelona. Pel que fa a la categoria Sala Oberta, pensada per impulsar nous projectes audiovisuals encara per realitzar, el guanyador ha estat el projecte Documistan. En aquesta edició el jurat ha volgut fer una menció especial pel curtmetratge de ficció Els que callen, destacant-ne la complexitat del debat que obre i la qualitat de les seves interpretacions. 

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha dirigit unes paraules als finalistes i guanyadors abans de tornar a la presó de Lledoners on compleix els 9 anys de condemna: “amb el VOC renovem el compromís d’Òmnium per fer de la creació en català un instrument de cohesió social per reconèixer-nos i repensar-ho tot”. Alhora, ha afegit: “La cultura és allò que ens protegeix, i també en temps de pandèmia, davant d’aquesta triple crisi social, sanitària, però també democràtica de regresió de drets i llibertats. Per això no ens resignarem, i ho seguirem denunciant. Quin millor instrument que la cultura per fer-ho?”. Abans d’acabar, Cuixart també ha volgut tenir paraules pels artistes, creadors i activistes perseguits, exiliats i empresonats: “Hem de seguir treballant de manera valenta, transgresora i crítica”. Roser Sebastià, membre de la junta d’Òmnium i una de les impulsores del projecte, també ha dirigit unes paraules als participants del  VOC► Versió Original en Català 2021 tot posant l’accent en els “reptes majúsculs” del sector cultural: “estimar la societat passa per estimar els drets dels seus parlants, i la llengua és una gran estímul per fer créixer l’autoestima col·lectiva”. “Des d’Òmnium treballem incansablement per seguir fent que la llengua i la cultura enforteixin el sentiment de pertinença des de la diversistat; i aquí és clau tot allò que passi en el món audiovisual ja que aquest llenguatge fa anys que ha entrat amb força a les nostres vides”. 

Valentia, originalitat i sinceritat

Enguany, els curtmetratges finalistes als Premis VOC han destacat per ser obres de gran qualitat tècnica i argumental. L’estrany, d’Oriol Guanyabens explicava la història de l’Amadeu (Gerard  Pous), que amb nou anys marxa de campaments d’estiu per primer cop. Els primers dies són difícils, però en Nil (Arnau Comas), el monitor més expert, li dóna confiança i l’ajuda a integrar-se al grup. Quan l’Amadeu està trobant per fi el seu lloc dins els campaments, una situació violenta l’obliga a rebel·lar-se contra tot el que ha après. El jurat ha lloat “l’originalitat en la manera com es tracta l’abús infantil sense recórrer a la violència ni al judici”, així com “la qualitat de les interpretacions i l’habilitat d’introduir un gir narratiu sorpresiu”.  

Pel que fa al documental de Biel Macià París, la meca del parkour, que explica com el novembre del 2018 un grup d’amics aficionats al parkour emprenen una aventura cap als suburbis de Paris amb la idea de superar les fites més emblemàtiques del parkour, malgrat que les circumstàncies no siguin fàcils, el jurat n’ha destacat “la desimboltura de la narrativa, la naturalitat dels seus protagonistes i la llibertat que se’n desprèn, així com la capacitat de transmetre que, per a explicar una història, no calen molts recursos sinó una utilització d’aquests desacomplexada i sincera”. 

Els premis del públic d’aquesta edició han estat per a París, la meca del parkour, en documental, i Emília, en la categoria de ficció.

Els dos curtmetratges guanyadors a les categories de Ficció i Documental s’han emportat un premi en metàl·lic de 4.000 euros, així com el més votat de Sala Oberta, mentre que els dos projectes destacats pel públic s’han endut 1.000 euros cadascun. 

El Jurat dels Premis VOC 2021

El jurat de la mostra ha estat format per Mònica Bernuy, Anna Bertran, Tono Folguera i Nathalie Modigliani, mentre que el jurat de la sala oberta l’han conformat Víctor Sala, Arnau Guifreu i Maria Rovira. Les obres finalistes, per altra banda, van ser escollides per un comitè de selecció conformat per Alba Cros, Carol López i Carolina Rosich.

El VOC, a una quarantena de localitats i a FilminCAT

La Mostra 2021 ha sumat més de 3.000 espectadors presencials i a través de FilminCAT. Enguany, els premis VOC s’han vist a més de 40 municipis dels Països Catalans, en el marc d’una edició que s’ha adaptat a les mesures sanitàries contra la Covid-19 i que ha comptat, per primera vegada, amb subtítols descriptius per a persones sordes o amb dificultats auditives. Com  principal novetat, s’ha pogut veure a través de FilminCAT, una plataforma de distribució en línia de cinema i sèries íntegrament en català, i la mostra també s’ha incorporat als instituts que ho han sol·licitat.