Casa Nostra, Casa Vostra; Òmnium i Top Manta inicien una campanya on denuncien que un milió de catalans no podrà votar el 14-F

Actualitat

La campanya #1MilióDeVots insta els ciutadans que no tingui previst votar que cedeixin el seu vot com a denúncia


La plataforma Casa Nostra, Casa Vostra, amb la col·laboració d’Òmnium Cultural i el Sindicat popular de venedors ambulants Top Manta posen en marxa la campanya #1MiliódeVots per denunciar que més d’un milió de catalans no podran votar en aquestes properes eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer. L’actual legislació espanyola no reconeix el dret a vot de més d’un milió de persones residents a Catalunya. Les tres entitats alerten que es tracta d’una clara vulneració dels drets fonamentals i d’un incompliment flagrant de les directrius del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, que recorda que el sufragi actiu no és un privilegi i que, en una democràcia consolidada, no es pot discriminar. La campanya #1MilióDeVots demana a aquells ciutadans que no tinguin previst votar que es mobilitzin i cedeixin el vot a persones migrades que no el tenen reconegut. 

Des de Volem acollir denuncien que el fet que “a Catalunya hi hagi més d’un milió de persones que el 14-F no podran votar, no només és una vulneració de drets polítics individuals, sinó també és un greu problema pel conjunt de la societat. No és sostenible que un 15% de la ciutadania no pugui decidir el futur del país.”. El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha assegurat que “volem un país on votar, decidir el futur democràticament, deixi de ser un privilegi per ser un dret fonamental del conjunt de la ciutadania, hagi nascut on hagi nascut”. “Som moltíssimes persones que treballem i aixequem aquest país però que, en canvi, no se’ns reconeix el dret de participació política. És una anomalia que cal resoldre amb urgència”, ha afegit Aziz Fate, portaveu de Top Manta. 

Concretament a Catalunya, el 15% dels ciutadans que haurien de tenir reconegut el dret al sufragi actiu no el poden exercir perquè no disposen de la nacionalitat espanyola. La xifra ascendeix a 1.159.000 persones i té especial incidència a les comarques de Girona o de Lleida, on es calcula que dos de cada deu catalans no podran votar. En aquest sentit, la plataforma Casa Nostra, Casa Vostra recorda que, actualment, l’únic que impedeix votar als catalans sense nacionalitat és l’actual legislació espanyola, i reclamen voluntat política per reformar-la. Entre altres motius, insisteixen, perquè no existeix en el dret internacional cap prohibició que impedeixi l’exercici del dret a vot per part dels ciutadans sense nacionalitat.