Jordi Cuixart publica El polsim màgic, un conte infantil que reivindica la democràcia, els drets i les llibertats

Actualitat

El president d’Òmnium Cultural denuncia que l’empresonament “vulnera sistemàticament el dret superior dels menors, privant-los de poder créixer amb els seus pares”, com reconeix Nacions Unides


El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, publica El polsim màgic, un conte infantil il·lustrat amb aquarel·les d’Oriol Malet i nascut de la col·laboració entre Òmnium i l’editorial Comanegra, que reivindica, a través d’un relat adreçat als més petits, els valors de la democràcia, els drets i les llibertats: “És un conte dedicat als fills de tots els empresonats per motius polítics, religiosos, de gènere o de consciència que lluiten per la democràcia, els drets i les llibertats”. Escrit entre les presons de Soto del Real i Lledoners -on Cuixart fa més de tres anys que és empresonat per defensar drets fonamentals-, el president d’Òmnium construeix una al·legoria en què encoratja els més petits a “lluitar per un món millor i més just” i a “perseguir els somnis”. “Viure sense por és el millor antídot per transformar les adversitats en oportunitats. Un cant a la vida i a l’esperança col·lectiva”, assegura Cuixart, que també denuncia “que la presó té efectes físics i emocionals per als més petits, i que en el cas dels presos polítics s’està vulnerant sistemàticament el dret superior del menor, privant-los de poder créixer amb els seus pares”. Aquest, diu, “és un dret bàsic reconegut per les Nacions Unides i nombrosos organismes de drets humans que també està sent vulnerat a milers d’infants d’arreu del món”. 


Al llibre, que també esdevé un clam per l’art i la cultura, explica la història de la Iakun, una nena que ja des de ben petita mira les estrelles fascinada amb l’espai exterior, amb els límits del món. Per això, quan es fa gran, agafa les maletes i marxa a estudiar a la gran ciutat per ser astronauta. Però, quan hi arriba, s’adona que la gent no somriu, que mira constantment una pantalla amb el cap cot i que la contaminació no deixa veure les estrelles i impedeix la vida a la naturalesa. Un cop aconsegueix ser astronauta, s’embarca en una expedició internacional al planeta Neoludes per tal de buscar-hi vida. Allà descobrirà que una societat pot viure en pau, amb cura i amb respecte, i tot gràcies a un polsim màgic. Cuixart explica que el conte  “també reivindica, en plena Covid-19, la literatura infantil i la paraula com a instrument imprescindible per transformar la societat. Perquè la cultura ens fa més lliures”.


L’aventura editorial 

La majoria de contes i històries infantils i juvenils neixen de fer volar la imaginació i enterrar l’avorriment. I és d’aquesta premissa d’on neix el conte de Cuixart. Per descobrir la gènesi d’El polsim màgic, cal traslladar-nos a les sales dels vis-a-vis de la presó, tant de la presó de Soto del Real, a Madrid, com de la de Lledoners. Un espai on Cuixart ha volgut seguir construint la seva família aquests darrers anys, dibuixant moments plens de records, històries i viatges amb personatges fantàstics i imaginaris. El Polsim Màgic és el quart llibre que ha escrit Jordi Cuixart des que el van empresonar fa més de tres anys per defensar drets fonamentals, i arribarà a les llibreries el dimecres vinent, 2 de desembre i tindrà un preu de 14,90 euros. El mes de novembre de l’any passat, Cuixart també va publicar Un bosc ple d’amor, un altre conte infantil bellament il·lustrat per Ignasi Blanch que reivindicava els drets i les llibertats. Tots els beneficis obtinguts com a drets d’autor de Jordi Cuixart seran destinats íntegrament a Òmnium Cultural.


Per a l’il·lustrador, Oriol Malet, també ha estat tota una aventura donar vida a la història de la Iakun. Per a l’artista, aquest encàrrec ha significat una oportunitat per fer una aportació a la causa que defensa Cuixart des del seu propi llenguatge: “Més enllà de la paraula, l’actitud i els fets, ho he fet amb la meva manera d’expressar-me, el dibuix”. El missatge que l’il·lustrador va veure en les paraules de Cuixart es podria resumir en “un desig del Jordi molt gran de traspassar els barrots de la presó i d’estar amb els seus fills, de propagar la paraula del positivisme i de l’amor a tot el món”.