Cuixart: “Avui, de nou, hi ha un interès en voler coartar la llibertat d’expressió”

Actualitat

Òmnium Cultural denuncia “voluntat d’escarmentar” en la demanda d’un Guàrdia Civil contra l’entitat


El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha tornat a denunciar que se segueixin vulnerant drets fonamentals, com el dret a la informació i el de la llibertat d’expressió, al judici que s’ha realitzat aquest dijous a la Ciutat de la Justícia, per una demanda presentada per un agent de la Guàrdia Civil contra Òmnium Cultural arran d’un vídeo emès durant el Judici a la Democràcia. “Avui, de nou, hi ha un interès en voler coartar la llibertat d’expressió”, ha denunciat el president de l’entitat, que ha declarat per videoconferència com a representant legal d’Òmnium, des de la presó de Lledoners. Interpel·lat sobre si Òmnium Cultural havia tret rèdit econòmic de la veu de l’agent en un dels seus vídeos, Cuixart ha deixat clar que “Òmnium és una entitat sense ànim de lucre” en què ell, per exemple, és voluntari, i ha assegurat que la difusió del vídeo servia per evidenciar que l’agent mentia quan va descriure la suposada bandera de l’entitat: “És una barbaritat com va definir la bandera d’Òmnium perquè Òmnium no té cap bandera”. Així mateix, Cuixart ha precisat: “Amb l’ús de la llibertat d’expressió vam difondre el que considerem que és un despropòsit: que una persona que diu haver vist una bandera d’Òmnium, després és incapaç de descriure-la. Volíem denunciar i ho seguim fent, que el testimoni no estava dient la veritat, estava mentint. O hi ha mala fe, o hi ha fals testimoni o hi ha incompetència per part d’un servidor públic”


Durant el judici, Cuixart ha negat “finalitats lucratives”, mentre que per contra ha destacat la finalitat i voluntat mobilitzadora i informativa de tots els vídeos que es van anar emetent durant el Judici a la Democràcia: “Un dels nostres objectius és poder incidir el màxim en la societat catalana”. A més, ha defensat l’ús de la veu de l’agent per part d’Òmnium, de la mateixa manera que la van utilitzar tots els mitjans de comunicació, fent ús del dret a la informació, i ha assegurat que ningú més -a banda de l’agent- s’ha querellat o ha mostrat disconformitat amb els vídeos que Òmnium va difondre a través dels seus canals de comunicació. Després dels interrogatoris i de les conclusions de les parts, el judici ha quedat vist per sentència, 


“Voluntat d’escarmentar Òmnium Cultural”

L’advocat defensor, Benet Salellas, ha assenyalat la importància de defensar i protegir els drets fonamentals com la llibertat d’expressió i d’informació: “és fonamental en una societat democràtica” i ha definit el cas com “un acte de censura que creiem que no mereix cobertura jurídica”. Salellas ha deixat clar que la finalitat del vídeo és “informar sobre el que ha passat al judici, exactament com fan altres mitjans de comunicació”. “No és casualitat, només s’ha anat contra Òmnium Cultural”, ha afegit Salellas, que conclou que això demostra que “la voluntat és escarmentar Òmnium Cultural”

Cuixart ha declarat com a representant legal de l’entitat després que el Guàrdia Civil presentés una demanda contra Òmnium Cultural per haver vulnerat suposadament el seu dret a la imatge i en reclama 10.000 euros. El cas neix durant el Judici a la Democràcia que va tenir lloc al Suprem l’any 2019, quan un sergent de la Guàrdia Civil va assegurar en la seva testifical del 19 de març haver vist “banderes d’Òmnium” a les manifestacions de Via Laietana del 20 de setembre, unes banderes que no existeixen. L’entitat va reaccionar a aquesta declaració amb un vídeo on es posava de manifest les imprecisions de la declaració del sergent, limitant-se a recollir la literalitat del què havia passat dins la sala i informant de l’ambient generat dins el Suprem, en un acte més de llibertat d’expressió.