Coneixes el Projecte Lliures?
Malauradament, la Festa de Tardor d’enguany, que es dedicava especialment a reforçar que la justícia social no es veiés més afectada per la nova normalitat, ha quedat definitivament anul·lada, tot i que s’havien pensat diversos formats per dur-la endavant tenint en compte la situació de la Pandèmia. Finalment l’assemblea d’entitats va decidir anul·lar-la per tal que no pogués quedar desvirtuada.
Des d’Òmnium ens feia molta il·lusió poder presentar el Projecte Lliures, que precisament el seu objectiu és acabar amb les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social. Prepandèmia les desigualtats ja hi eren, aquesta crisi només les accelera, les aguditza i les empitjora. Si abans ja plovia a bots i barrals, ara, a més a més, plou sobre mullat. Vivim en una doble excepcionalitat: repressiva i pandèmica-sanitària.
Abans de la crisi pandèmica-sanitària la situació ja era alarmant, per posar-nos en antecedents:
- Al novembre de l’any 2019 UNICEF Catalunya ja parlava que el de 28,5% de la infància de Catalunya vivia en risc d’exclusió social. Això suposa 400.000 infants.
- Al desembre de l’any 2019 es publica l’informe Foessa de Càritas on es menciona que només el 45% de la societat catalana viu en el que s’anomena patró de plena integració social (economia, habitatge i lleure). El 35% es troba en una situació de precarietat, podríem dir crònica, ja que és la que tots coneixem i que arrosseguem des dels anys 90, i el 20% restant viu en situació d’exclusió social.
- Al Gener, el relator de Drets humans de les nacions unides visita l’Estat espanyol i el feia posar vermell en qüestió de polítiques públiques, va considerar que hi havia un sistema de protecció social “trencat”.
- Al febrer es publica l’article de l’Antón Costas “Pobreza infantil severa“. A l’article, l’Antón fa un càlcul de quant costaria erradicar la pobresa infantil de l’estat espanyol i el resultat és 1.500 milions d’euros l’any, el mateix que va pagar l’Estat espanyol pel Cas Castor. I això ens porta fer-nos la pregunta, si l’estat té els diners per erradicar la pobresa infantil, per què no els posa? La desigualtat que vivim no és fruit d’un procés natural sinó que és fruit de decisions polítiques i econòmiques dels estats que les eixamplen.
- Al març, just abans de la pandèmia, Barcelona era la núm. 1 en el rànquing de desnonaments amb 39 desnonaments al dia. Més d’un desnonament cada hora. 39 famílies perdien el seu habitatge, el seu sostre cada dia.
Un estat que té els recursos per erradicar la pobresa infantil al seu país i no ho fa, que permet que ni tan sols el 50% de la societat civil visqui en situació de plena integració social. Un estat on diàriament 39 famílies que es troben en situació d’exclusió social perdin la seva llar, el sostre que els cobreix. Un estat que permet això és un estat fallit, econòmicament, socialment i políticament. FALLIT.
Ara per ara no tenim totes les dades postpandèmia, però no és difícil de preveure que seran encara més alarmants. La pobresa infantil a Catalunya pot arribar al 35% aquest any pel coronavirus, segons un informe de Save de Children. Les llars monoparentals seran les més afectades per l’impacte de l’emergència social. En general, estima que l’augment de l’atur (17,1%) i la reducció de l’ocupació (es destruiran més de 225.000 llocs de treball) i augmentarà la taxa de risc de pobresa global a Catalunya en 0,3 punts percentuals, afectant 1.583.335 persones.
A priori, hauríem de tenir uns representats polítics que fossin garants dels nostres drets i això se’ls ha de seguir exigint sempre, però històricament hem pogut comprovar que la societat civil, sovint, sempre, els passa per davant.
A Catalunya tenim una xarxa social que s’empodera i que és capaç de dur endavant una lluita compartida amb l’objectiu de reduir a 0 la pobresa, les desigualtats i l’exclusió social. Aquest és el Projecte Lliures, una lluita compartida impulsada per Ecas (entitats catalanes d’acció social), la Coop 57 i Òmnium Cultural, perquè tenim clar que un país no pot ser lliure si no ho és la seva gent. És una resposta col·lectiva a la situació alarmant que estem vivint, una xarxa comunitària per evitar que ningú caigui. Actualment hi ha els següents projectes en marxa:
- COOPERATIVA DE TREBALL MUJERES PA’LANTE: dones migrades dignificant les seves condicions laborals. Sorgeix de l’associació del mateix nom, que cada any dóna suport a més de 500 dones en el seu procés de migració, acollida i arrelament a Catalunya. Amb el suport de Lliures han constituït i posat en marxa la cooperativa, en què treballen una desena de dones i un home, amb tres línies d’activitat: atenció domiciliària a persones amb necessitats de cura, amb què donen feina a dues dones a temps complet amb salaris que quadrupliquen els habituals al sector i dignifiquen les condicions de treball de les treballadores; càtering per a entitats socials, amb què donen feina puntual a dues persones, una d’elles refugiada; i costura i confecció, amb la qual quatre dones fan feines a peça i estan creant una línia pròpia de roba a partir del reciclatge i costumització de peces reutilitzades. A més, fan formacions sobre atenció sociosanitària, auxiliar de cuina, costura nivell bàsic, llei d’estrangeria, i economia social i solidària.
- ATENEU COMA CROS: La cultura com eina de transformació social. És una experiència capdavantera en gestió d’equipaments municipals a la comarca del Gironès. La Federació d’Entitats de Salt, formada per nombroses organitzacions de gent migrant i en situació d’exclusió i altres vulneracions de drets, reivindicava des de l’any 2013 l’espai municipal de la Coma Cros. Des del 2017, gestionen una part de l’espai a partir de diferents òrgans: una assemblea trimestral, el màxim òrgan de decisió del projecte; un grup motor que debat els eixos de treball (cultural, social i educatiu) i diverses comissions (dones, infància i famílies, comissió pagesa, programació, comunicació, espais, escenaris). Amb el suport del Projecte Lliures va contractar una educadora a mitja jornada per col·laborar en la gestió diària de l’Ateneu i promoure la participació del jovent com a línia transversal de treball.
- ESCUDELLA SOLIDÀRIA: Aliances per la interculturalitat i la cohesió social a Girona. És una associació integrada per 18 entitats i prop de 200 persones del barri de Santa Eugènia de Girona. Juntes treballen a favor del benestar comú, en un espai gestionat i sostingut per totes i tots. Amb la participació de més de 300 persones l’any, donen suport col·lectiu a l’emprenedoria, la generació d’oportunitats laborals, la vida comunitària i la cohesió social, tot promovent la participació, la col·laboració, la cooperació, l’equitat i la sinergia. El suport de Lliures va garantir la continuïtat d’un espai obert a tothom, on es duen a terme les activitats formatives i de lleure amb infants i adults (reforç escolar, aprenentatge lingüístic en català, àrab i d’altres llengües familiars, espai trobada amb dones musulmanes).
- LOLA NO ESTÁS SOLA: Acompanyament de dones sense llar en la represa de l’autonomia. És una associació creada el 2017 per a promoure l’apoderament personal, grupal i comunitari de les dones sense llar a Nou Barris. Amb el suport de Lliures, va donar visibilitat i forma al seu projecte, que des d’aleshores ha acompanyat més de 70 dones. L’associació gestiona dos pisos per a dones que han viscut al carrer, que funcionen amb la metodologia housing first (‘habitatge primer’) i els ofereixen una estada sense límit temporal, durant la qual les habitants lideren el seu propi procés de recuperació de l’autonomia; el Lokal per la Lola, un espai d’atenció i suport mutu per a dones sense llar ubicat a l’Associació Veïnal de Prosperitat; i un centre de dia per a dones sense llar al barri de Verdum, on poden fer servir les dutxes i el rober. També fa rutes per identificar dones que dormen al carrer a Nou Barris. A més, Lola no estàs sola manté una tasca constant de sensibilització, formació, recerca i treball en xarxa sobre el #sensellarismefemení.
Des d’Òmnium Sant Cugat us animem a participar i proposar nous projectes arrelats al nostre territori a treballar des de baix en xarxa per contribuir a revertir les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social dels nostres barris, pobles i ciutats. Us animem a empoderar-vos per construir el país lliure i just que volem!