Crònica del Club de lectura amb David Nel·lo
Presentació de l’escriptor el 15 d’octubre del 2020, a càrrec de Josep Playà, periodista:
Bé. Ens trobem aquí, a la Llibreria Documenta -més o menys disminuïts o atemorits- per a una nova sessió del Club de Lectura d’Òmnium Eixample. I he de dir d’entrada que ja fa un munt de sessions que defugen la normalitat. Primer per la presó injusta del nostre president de fa tres anys i després per aquesta plaga, gairebé bíblica, que ens té atrapats sense saber quan ens deixarà.
Abans d’iniciar la tertúlia voldríem recordar que avui fa 80 anys de l’assassinat del president Companys i insistir que ahir va fer un any de la sentència injusta als nostres representants polítics i socials i que demà es compliran tres anys de l’empresonament d’en Jordi Sánchez i del president de la nostra entitat, en Jordi Cuixart.
Des d’Òmnium Eixample considerem que una manera de lluitar contra la injustícia a què ens té sotmesos i, malauradament, acostumats l’estat espanyol és el foment de la lectura, l’escriptura i el debat en la nostra llengua, clars objectius d’aquesta activitat que, fins i tot en mig de la pandèmia, treballem perquè sigui possible gaudir-ne, sempre amb un record pels que pateixen directament aquesta repressió.
Dit això, cal tenir presents les mesures de seguretat sanitàries per a la sessió d’avui, que consisteixen en:
mantenir la mascareta posada
mantenir la distància de seguretat, no movent les cadires de lloc
al final de la tertúlia, marxar ordenadament sense fer grupets dins del local
si voleu que l’autor us signi el llibre, espereu el torn asseguts a la cadira
gràcies per la vostra comprensió.
Avui la sessió és amb en David Nel·lo, que ha tingut la gosadia de plantar cara a la plaga per presentar-nos la seva excel·lent novel·la Les amistats traïdes, l’últim Premi Sant Jordi, que de seguida ens planteja un seguit de similituds amb l’autor.
David Nel·lo escriptor. Tant en Markus Bachtel com el petit Togores ho són.
David Nel·lo, traductor. El petit Togores també ho és i narra el nus de l’obra en una residència suïssa de traductors.
David Nel·lo músic. Flautista. Un dels moments capitals de la novel·la és quan, la nit de l’intent de cop d’estat del 1981, en Bachtel va al Zeleste a escoltar Jaume Sisa i hi apareix l’Home del Frac, una mena de reencarnació del dimoni del mite de Faust.
I quan en Markus li recomana al petit Togores que li faci la biografia com a pas previ cap a la novel·la, no puc deixar de pensar que en David Nel·lo va començar la seva producció amb la literatura infantil i juvenil abans d’abordar la novel·la.
Però busquem més analogies entre l’escriptor i la seva obra. El preu de l’èxit, que és el que Bachtel paga a l’Home del Frac. I en David explica a La Vanguardia que el detonant de la novel·la va ser precisament la qüestió que el seu germà, el músic Dani, li va plantejar a ell. Quin preu estaríem disposats a pagar per a l’èxit?
I encara una altra similitud. En la seva fugida per escapar de la venjança de l’Home del Frac, Markus Bachtel troba un temps d’amor i de pau a Budapest. I, ves per on, en David Nel·lo és l’autor del llibre de viatges Retorn a Budapest.
I gairebé per acabar, una pregunta que també té el seu paral·lelisme en la novel·la i que en David planteja: “Quan escrius un llibre, fins quin punt el llibre és teu al cent per cent o hi ha hagut unes altres forces que t’han ajudat?” I a l’altra banda tenim el consell i el titular (Bachtelografia) que Bachtel facilita al petit Togores perquè triomfi amb la seva biografia.
En definitiva, una història d’amistat, de relacions i, com diu el títol, de traïció. Repeteixo el què he dit a l’inici. Una excel·lent novel·la que he llegit amb molt gust i que recomano molt als que no l’han llegida.
I aquí paro de xerrar i espero que ho faci el nostre autor amb les vostres preguntes.
Enllaç per veure la sessió: https://www.youtube.com/watch?v=3AiKrkFOuUk