Cadires buides per reivindicar els represaliats per la justícia espanyola

Actualitat

El passat 11 de setembre una vintena de poblacions del país van acollir instal·lacions simbòliques per reivindicar l’amnistia, el dret a l’autodeterminació i la fi de la repressió. Els llocs més emblemàtics del país es van omplir de cadires buides amb el nom propi de tots els més de 2.850 represaliats per l’estat espanyol que hi ha als Països Catalans des de 2017. La instal·lació artística central va ser a Barcelona, on 2.850 cadires buides van omplir el passeig Lluís Companys de la capital catalana.

A l’Anoia l’acció va tenir lloc a la seu de l’entitat, al carrer de Santa Maria, 12 d’Igualada, on es van posar unes cadires buides, presidides per una pancarta amb el lema “Massa represaliats, STOP injustícia espanyola!”, per reivindicar els represaliats anoiencs.

I és que d’ençà de l’1 d’octubre de 2017 la justícia espanyola també ha represalitat ciutadans de l’Anoia. El març del 2018, el jutjat d’instrucció número 1 d’Igualada va citar a declarar, en condició d’investigades, 51 persones per desordre públic, concretament pels talls a l’autovia A-2 durant les manifestacions del 3 d’octubre i del 8 de novembre de 2017. Els talls a l’autovia es van dur a terme durant les manifestacions de protesta per les actuacions de la policia espanyola durant el referèndum de l’1-O i en contra de l’empresonament dels presos polítics. Finalment, el jutge va arxivar les causes. L’acció a la seu d’Òmnium Cultural també reivindica represaliats anoiencs per la justícia espanyola que no tenen relació amb els fets de setembre i octubre de 2017, com és el cas de Joan Mangues, contra el qual el jutjat d’instrucció número 12 de Madrid va obrir un procediment per un presumpte delicte d’injúries i calúmnies per haver fet una piulada a Twitter.

La instal·lació a la seu d’Òmnium Cultural Anoia es mantindrà durant tot el mes de setembre.