Crònica: Música en temps de pandèmia

Actualitat

El passat 14 de juny el l’Espai veïnal Calàbria 66 del barri de St Antoni de Barcelona va organitzar una taula rodona en streaming amb professionals de la música de diferents àmbits cadascun per expresar impressions, experiències, iniciatives i també reivindicacions.

Ómnium Eixample va participar en aquesta iniciativa amb Màrius Alfambra, cantautor guitarrista compromés en la llluita pels moviments socials i polítics i de resistencia mitjançant les seves cançons.

Des del món de l’opera va intervenir la soprano Begoña Alberdi, presidenta de l’associació “Amigos de la Òpera de Catalunya” , que va tenir la iniciativa de cantar cada dia a les 20 h durant el confinament des de el seu balcó per tots els veïns. Aquest gest va ser difós per TV3 continuament com exemple de la importancia que la música té en el nostre dia a dia per sentir-nos millor com una eina cultural imprescindible en les nostres vides. A més va fer notar que havia rebut missatges de molta gent expressant que havien descobert l’ òpera i per tant va estar molt satisfeta per poder mostrar aquest gènere de música per obrir un nou camp de cultura a molta gent que ho desconeixia.

Un altre ponent va ser David Leira ,coordinador de la escuela de Flamenco i director del Festival Ciutat Flamenco. En David ens va donar un altre punt de vista de la música tenint en compte el mon empresarial dels tablaos i altres aspectes culturals d’aquesta modalitat .

Des del món de les corals va intervenir Mildred Franquet, directora de la Coral Xaragall. Ens explicava, que en aquests moments les corals degut a les distàncies de seguretat han de passar per molts requisits per actuar, amés ens parlava de la necessitat del contacte físic entre els seus cantaires com a part de la seva vida musical i emocional: “la música em fa sentir millor”

Des del món del Sindicat de Músics va intervenir Bernat Hernandez, baxista i secretari de SMAC. Va expresar la situació greu de molts associats i en general dels músics per la falta d’ajuts i la precarietat dels contractes que es fan ja que moltes de les actuacions es pagan poc i amb economia sumergida. Es va denúnciar que és urgent solucionar aquest estat de desprotecció legal de molts músics , que han estudiat molt, que darrera d’ells hi ha una feina molt important i molts anys d’estudi i esforç i no está prou reconeguda. En aquests momemts molts d’ells no tenen cap tipus d’ingrés i no es poden acollir a cap ajuda pel buit legal que hi ha.

Finalment tots els ponents van reivindicar la situación de la cultura musical on cal més ajudes per part de les administracions. També feia emfasi que que s’ha d’acabar amb l’economia sumergida fent un esforç per part dels empresaris i músics per arribar a un acord i treballar en condicions dignes. S’han de teixir xarxes entre els músics per poder canviar la situació, i també poder tenir més espais públics per fer concerts.

El confinament va posar en evidencia que la gent té moltes ganes de consumir música i els músics tenen necessitat de fer música: ha estat molt evident per la quantitat de vídeos que hem pogut gaudir durant el confinament de tot tipus de música.

Per tant s’ha de conscienciar que la música forma part de la cultura emocional per a la gent i donar-li suport. Tots aquests músics que ens han alegrat durant el confinament ho han fet de forma gratuïta, perque ells ho necessitaven i nosaltres també. Ara cal que els donem suport anant a concerts, pagant entrades, reclamant ajudes i estar al seu costat.

 

VISCA LA MÚSICA!!

Per veure el debat: