Presentació del llibre ‘Nació.cat’.

Actualitat

Benvolgut soci/a,Ens presentem com la nova junta d`Òmnium Cultural Reus-Baix Camp, ratificada en la passada assemblea general de socis. Davant d`aquest projecte, trobaràs les següents persones que faran créixer aquesta entitat de la qual formes part i de la que, esperem, te`n sentis orgullós:Presidenta: Irene da RochaVicepresident: Ignasi BasoraVicepresidenta 2a i tresorera: Carolina EscodaSecretari: Alfred ArtigaVocals: Anton Baiges, Marc Càmara, Ramon Elias, Biel Ferré, Pau Gort, Natàlia Julve, Antoni Veciana

El periodista Saül Gordillo explica la història de l’assoliment del domini .cat. i analitza el paper dels Països Catalans a la xarxa

 

‘La cirereta de la internet catalana’, així es referia el periodista Saül Gordillo al final d’una història, la d’aconseguir el domini .cat, a la presentació del llibre ‘Nació.cat’ que va acollir la seu d’Òmnium de Mataró el passat 20 de febrer. El periodista maresmenc, actual director de l’Agència Catalana de Notícies, aprofundeix en aquest volum sobre el paper dels Països Catalans a la xarxa i analitza les claus de l’èxit del domini .cat.

L’autor va iniciar la presentació fent un repàs del procés de creació del primer domini del món destinat a una cultura i una llengua, des de la idea inicial sobre un domini .ct  fins a l’aprovació final del .cat, el setembre del 2005, per la Corporació d’Internet per a l’Assignació de Noms i Números (ICANN). El periodista va destacar la importància del treball de  persones com l’advocat Amadeu Abril, membre amb dret a vot de l’ICANN, o Manel Sanromà, president del Capítol Català de la Internet Society, així com  l’impuls de milers de ciutadans i la complicitat d’algunes institucions que van treballar per l’assoliment d’aquest ‘èxit col.lectiu’.

Segons va explicar l’autor, els ingredients clau que van fer possible l’aprovació del .cat van ser: la imaginació, la paciència, la intel·ligència, la discreció, la complicitat i l’oportunitat. ‘L’aparició del domini va ser conseqüència d’un cúmul de circumstàncies, coincidències i, sobretot, d’una estratègia molt prudent, sense fer soroll’, va afirmar Gordillo, ‘contràriament al que va succeir amb la selecció catalana’.

Després de fer referència a algunes anècdotes i dades curioses que el periodista recull a la seva obra, es va fer balanç d’aquests dos anys de vida del domini .cat, al llarg dels quals, ha vist incrementada la seva presència a la xarxa fins arribar als 27500 registres actuals, situant el català en el número 23 del rànquing de llengües més utilitzades. Així mateix, el domini s’ha convertit en model a seguir per a diverses nacions sense estat que també volen el seu reconeixement a Internet, a la vegada que ha jugat un paper molt important en la internacionalització de la cultura catalana.

El periodista va cloure la presentació fent referència a l’enorme vitalitat de la catosfera, especialment pel que fa als blocs, i és que entre la blocosfera catalana, una de les més prolífiques, Mataró se situa com la ciutat que acull una de les comunitats blocaires més actives.