Marcel Mateu: ‘La popularitat de Joan Carles I és fruit d’un parell de mentides’

Actualitat

07/02/2008 (Redacció ÒC) Mossèn Ballarín va oferir una lliçó de patriotisme berguedà a la darrera sessió de Els dimecres presentem… Pel mossèn “cap gran geni és capaç de crear una festivitat tant espectacular com La Patum, només el poble”. L`eclesiàstic va destacar el fet diferencial de la comarca, destacant-ne els seus trets diferencials, en una sessió marcada per la reivindicació berguedana.  Mossèn Ballarín va acompanyar Jaume Farguell i Jordi Vallbona en la presentació que autor i il·lustrador, respectivament, van fer de El Bergueda, ressons europeus al cicle Els dimecres presentem… El llibre és un recull de les col·laboracions que Farguell ha fet al llarg dels anys a Regiò7 i compren “històries viscudes amb accent català i berguedà” i buscant “una certa originalitat” segons les paraules del propi autor. Farguell explicà detalls i anècdotes recollits al llibre així com va explicar la cerca de diferents Bergues a Europa i que el va dur a descobrir-ne 27 a Suècia i desenes més repartides per tot el continent. Jordi Porta, president d`Òmnium Cultural va valorar molt positivament el treball i en va destacar la importància de la seva publicació també en anglès. “És un regal perfecte per a donar a conèixer el Berguedà a amics estrangers”, va concloure. Les il·lustracions de Jordi Vallbona van ser projectades al llarg de tota la conferència.

01/02/2008 (Redacció ÒC)
La darrera sessió d’Els Dijous de l’Òmnium va tenir en la figura de Joan Carles I el seu eix central. Amb una conferència titulada Monarquia o democràcia? Marcel Mateu, professor de dret constitucional de la UAB, va desentrellar les claus per entendre el paper del monarca espanyol en la Transició espanyola i la seva figura com a cap d’Estat actual. Mateu va valorar que la popularitat del monarca ve introduïda per ‘dues mentides: ser el motor de la instauració democràtica i el seu paper en el cop d’estat del 23-F’. Unes mentides que, segons Mateu, han calat en persones ‘fins i tot d’origen republicà’.

Mateu va recordar que Joan Carles governa ‘per designi de Franco’ i que se sol oblidar que la primera acció política del monarca va ser nomenar l’íntim amic del dictador Arias Navarro com a cap de govern. ‘El segon seria Suárez, màxim responsable del Movimiento’, va afegir. Mateu va exposar un reguitzell d’exemples que, al seu parer, posen en dubte el paper motriu de Joan Carles en l’adveniment democràtic a l’Estat espanyol, així com l’ambigua actuació del monarca en el cop d’estat del 23-F. Per a Mateu la Transició va ser ‘un cúmul d’improvisacions’, i va discutir el fet de poder considerar-la com un model. ‘S’obliden moltes coses que van passar’, va afegir. També va mantenir que Joan Carles ‘tan sols va fer l’indispensable per mantenir-se en el poder, recordant els antecedents del seu gendre Constantí de Grècia i el seu avi Alfons’. Així mateix, el conferenciant va reconèixer que ‘va estar molt ben aconsellat en els moments clau’. Mateu també va valorar el cost econòmic de la Reialesa espanyola, així com la idoneïtat de mantenir una institució com aquesta en ple segle XXI.