L’Escolarització a Catalunya 1900-1950
El Cicle Anual d’Òmnium Selva Interior, enguany està dedicat a l’escola catalana del primera meitat del segle XX. Aquest Cicle serà un recorregut historiogràfic i cultural sobre les diferents formes de pedagogia a la Catalunya del 1900-1950, tant a nivell nacional com a nivell local. L’ objectiu és reflexionar sobre la lluita que es va produir a Catalunya per assolir una educació pública, laica de qualitat. I reconèixer l’esforç que es va fer per escolaritzar els infants i aconseguir la coeducació. Així doncs el cicle es dividirà en tres temporalitats diferenciades:
Primera, en l’Escola Moderna de Francesc Ferrer i Guàrdia, el mètode de Maria Montessori i altres temptatives que donen pas al gran impuls que dóna la Mancomunitat de Catalunya sota la presidència d’ Enric Prat de la Riba. Impuls interromput per la dictadura de Primo de Ribera i recuperat amb la proclamació de la República, que torna a ser dràsticament aturat a conseqüència del cop d’ estat del General Franco.
Segona, tot i això, alguns dels mestres que no es van exiliar, d’ una manera soterrada van transmetre la nova pedagogia durant les primeres dècades de la dictadura.
Tercera, tractarà sobre els edificis escolars, és a dir, com era una escola catalana durant aquest període?
PROGRAMA D’ACTIVITATS: