Crònica VOC
CRÒNICA DEL VOC
Aquest any hem encarat la mostra VOC amb molta il·lusió i ho hem fet conjuntament amb la nostra seu veïna d’Òmnium Gràcia!
Ens hem envalentint i hem organitzat un total de 3 sessions. Dues d’elles obertes al públic i una matinal dirigida als alumnes de primer i segon d’ESO de l’INS Teresa Pàmies. Us n’hem preparat un resum:
SESSIONS DE TARDA ALS CINEMES GIRONA – Dijous 13 i 20 de febrer
Del total dels 14 curtmetratges que hem passat durant les dues tardes tenim clar que hem aconseguit els dos objectius que ens proposàvem. Per una banda, hem pogut promoure l’ús de la llengua en l’àmbit audiovisual i, per un altre, hem ajudat a fer que tot aquest talent emergent tingui més visibilitat entre el públic.
I no només això, sinó que ens han fet connectar amb la realitat, són històries ens les que, en moltes d’elles ens sentim interpel·lats, ens fan emocionar i reflexionar amb les vivències emocionals farcides d’actualitat. I tot això ens convenç i ens ajuda a ser una mica millors i que ambicionem amb rotunditat la nostra llibertat, la llibertat de ser crítics a través d’aquesta capacitat transformadora que ens regala l’art.
Durant les dues sessions hem recollit les votacions del públic dirigides al millor curtmetratge documental i al millor curtmetratge de ficció que, juntament amb la suma dels vots de les altres seus, donarà peu al premi del públic al finalista d’aquesta 4a Mostra del VOC.
Amb la recollida d’aquestes butlletes on el públic ens feia arribar el seu vot i a través d’una mà innocent, hem pogut sortejar en cadascuna de les tres sessions dos premis. Per una part, una subscripció d’un mes a la plataforma filmin.cat i, per un altre, un abonament d’un mes que gràcies a la gentilesa cinemes Girona hem pogut oferir.
També volem destacar que l’entrada al cinema ha estat gratuïta i hem utilitzat el sistema de “taquilla inversa”. És a dir, el públic un cop havia vist els curtmetratges podia deixar la voluntat en una urna que al començament de cada sessió quan presentàvem l’acte fèiem explícit que els diners anirien destinats a la Caixa de la Solidaritat.
SESSIÓ MATINAL ALS CINEMES GIRONA – Dimecres, 26 de febrer
Amb l’experiència d’organitzar una matinal dirigida a 180 alumnes de primer i segon d’ESO ens hem emportat una gran sorpresa que ens ha deixat bocabadats d’alegria i d’expectació per aquest públic tan jove i, a la vegada, tan despert amb totes les temàtiques que es van projectar. Des de l’assetjament escolar, al racisme, el masclisme o la discriminació sexista, i fins i tot el debat sobre el fenomen migratori tant d’actualitat avui en dia. Globalment, pensem que la matinal va ser una sessió més que enriquidora.
Per organitzar aquesta sessió vam fer un recull dels curtmetratges que creiem que poden ser utilitzats com a eina útil i poderosa en l’àmbit educatiu i per a la seva reflexió. I dels vots que tots aquests joves ens van fer arribar i de la peça guanyadora l’institut en farà un debat específic que ens farà arribar un resum.
A sigut una experiència molt positiva i mirarem de repetir-la ben aviat, ja que el VOC és un argument pel que seguir transformant la realitat i que mostra que la creativitat és sens dubte la millor eina per desitjar i construïr un futur millor.
Tot això, sempre amb l’ajut del nostre equip de voluntariat que fan possible que aquests actes es duguin a terme! Sense vosaltres, no hi hauria VOC ni Òmnium Eixample. Moltes gràcies!
Així doncs, amb el conjunt de les tres sessions esperem haver complert el desig que ens encomana el nostre president Jordi Cuixart amb el VOC: no deixem mai d’imaginar, perquè això voldrà dir que no deixarem mai d’existir.
Visca la cultura i visca el VOC!