La Nit de Santa Llúcia omple de literatura la vila de Reus

Actualitat

12/12/2007 (Redacció ÒC) En una roda de premsa a la seu nacional d`Òmnium Cultural, els representants de les 3 formacions de la Federació Llull (Acció Cultural pel País Valencià, Obra Cultural Balear i Òmnium Cultural) han presentat el seu punt de vista sobre el tancament del repetidor de la Carrasqueta. Aquest tancament ha deixat sense senyal de Televisió de Catalunya al sud del País Valencià. La Federació Llull ha volgut mostrar la impossibilitat de trobar una solució estable i definitiva a través d`acords de reciprocitat entre les generalitats valenciana i catalana. Segons han explicat, aquests acords poden implicar inestabilitat del senyal per conjuntures polítiques i fins i tot el condicionament dels llibres d`estil dels mitjans de comunicació implicats per criteris polítics. Per aquest motiu la Federació Llull ha reclamat al Govern estatal, i particularment al Ministeri d`Indústria, la intercessió per trobar una solució estable i segura al conflicte de les emissions, sol·licitant la titularitat dels canals en qüestió. La Federació, però, reclama una solució més estable encara proposant un canvi legislatiu que doni més solidesa a la solució. Aquesta modificació legislativa reforçaria les directius de la Carta Europea de les Llengües Minoritàries, signada per l`executiu espanyol, i que son favorables a les emissions trasnfrontereres de televisions de llengües minoritàries. En aquest sentit els representants de la Federació han recordat que aquesta possibilitat només depén de la “voluntat política del Govern espanyol i de la majoria política del Parlament espanyol”.

15/12/07-00.21h (Redacció ÒC)
Al voltant de 900 persones han assistit aquesta nit a la festa literària de la Nit de Santa Llúcia a Reus. La figura del poeta Gabriel Ferrater ha estat l’eix temàtic de l’edició d’enguany, que s’ha celebrat a la Fira de Mostres de la capital del Baix Camp. Durant el sopar s’han lliurat una quinzena de premis literaris. El premi Sant Jordi de novel·la s’ha atorgat a Pep Coll per Les senyoretes de Lourdes, una biografia sobre la fundadora de l’Obra de Lourdes. El segon premi ha estat per a la vigatana Maria Dolors Farrés, per la seva òpera prima L’hora quieta. Guillem Frontera s’ha endut el Mercè Rodoreda per La mar enfora, un arxipèlag de contes sobre la Mallorca natal de l’autor, una illa encara aliena a l’onada turística que viu avui dia. D’altra banda, el dietari personal  L’arrel i la pluja, del lleidatà Txema Martínez, ha estat guardonat amb el premi Carles Riba de poesia.

Durant l’acte s’ha anunciat la creació d’un nou premi de narrativa juvenil que es lliurarà per primer cop en la propera edició de la celebració. Òmnium Cultural i el FCBarcelona han estat els encarregats de presentar aquest nou guardó, que ha estat ideat amb l’objectiu d’estimular la producció i la difusió d’obres de narració d’autors novells. Al final de l’acte s’ha donat a conèixer la seu de la Nit de Santa Llúcia 2008, que se celebrarà a Barcelona.

Llistat de premiats

Concurs literari El llibre de la meva vida
1r premi – El catxalot, de Maria Fonollosa (dibuix: Alexis Monti)
2n premi – Anaconda, de Maria Dolores Moreno (dibuix: Dídac Conte)
3r premi – Joan Salvador Gavina, de Francisco Pons (dibuix: Joan Jiménez)

22è Premi Joan Profitós d’assaig pedagògic
Interaccions amb l’art a l’educació infantil, de Maite Pujol i Mongay

7è Premi Leandre Colomer de novel·la històrica
El manuscrit de Wadi-Al-Abmar, de Silvestre Hernández i Carné

24è Premi Ferran Soldevila de biografia, memòries i estudis
El mas i la vila a la Catalunya medieval (segles XI-XV), de Víctor Farías Zurita

45è premi Folch i Torres de novel·la per a nois/es
Certificat C99+, de Lluís Hernàndez i Sonali

34è premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil
Créixer amb Poe, de Maria Pilar Gil

18è premi Joan Maragall sobre cristianisme i cultura
La política dels cristians, de Josep Lligades Vendrell

25è premi Memorial Joan B. Cendrós
Ex aequo. Article "Die Stimmen des Meeres under Füsse" al diari Frankfurter Allgemeine Zeitung / Programació del 6 al 12 d’octubre a Canal Arte de Ex aequo: Joan Ramon Resina / Equip Canal Arte

28è premi Òmnium Cultural de Ràdio
Tarda Tardà (Catalunya Ràdio), de Jordi Tardà

28è premi Òmnium Cultural de TV
El temps del Picó (BTV), d’Alfred Rodríguez Picó

7è premi de teatre Joaquim M. Bartrina (REUS)
Desert

10è premi Mercè Rodoreda de contes i narracions
La mar enfora, de Guillem Frontera

49è premi Carles Riba de poesia
L’arrel i la pluja, de Txema Martínez Inglés

48è premi Sant Jordi de novel·la
Primer premi: Les senyoretes de Lourdes, de Pep Coll
Segon premi: L’hora quieta, de Maria Dolors Farrés

Vilaweb: Pep Coll guanya el Premi Sant Jordi amb una biografia novel·lada de la nena que va veure la Verge Maria a Lourdes

3cat24.cat: Pep Coll s’endú el premi Sant Jordi de novel·la per "Les senyoretes de Lourdes"

Avui: Pep Coll guanya el Sant Jordi