Jason Y. Ng, líder de la Revolució dels Paraigües de Hong Kong, visita Cuixart a Lledoners

Actualitat

L’activista Jason Y. NG, líder de la Revolució dels Paraigües de Hong Kong, ha estat a Barcelona de visita aquest mes de gener convidat per Òmnium Cultural. Una de les primeres activitats que va tenir clar que volia fer va ser visitar el president Jordi Cuixart a la presó de Lledoners. Des d’allà, Jason Y. NG no va dubtar a fer una defensa aferrissada de la llibertat d’expressió i fa una crida a la comunitat internacional per solidaritzar-se en la lluita per la llibertat d’expressió. L’activista hongkonguès assegura que se li “trenca el cor” en veure algú empresonat per defensar el dret a la llibertat d’expressió. “Crec que és molt desafortunat que algú hagi de pagar el preu de la llibertat personal per defensar una idea, per simplement encoratjar la ciutadania a exercir el seu propi dret a la llibertat d’expressió”, lamenta.

Jordi Cuixart, a més, li va voler donar un missatge pel seu poble. “M’ha dit que els digui que es mantinguin esperançats i siguin pacients perquè la lluita per l’autodeterminació i la llibertat d’expressió és una marató, no un esprint”. I ha afegit que també l’ha encoratjat a què, malgrat que inicialment les coses no surtin bé, “tornar-ho a intentar i seguir endavant si vols que la gent mantingui l’esperança i la fe en lluitar per allò que creuen”.

D’altra banda, Jason Y Ng va oferir una conferència al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Organitzada per Òmnium Cultural i el CCCB, la sala es va omplir de gom a gom per escoltar en primera persona un dels grans referents i líders de la revolució hongkonesa. Pots reviure tota la conferència aquí i recuperar les fotografies de l’acte al següent enllaç.

Jason Y. NG és advocat i periodista. Va ajudar a fundar l’associació internacional d’escriptors que promou la literatura i la llibertat d’expressió PEN International a Hong Kong, i en va ser president. Va ser un dels impulsors de la revolució dels Paraigües, nom popular amb què es coneixen les protestes de 2014 contra la Xina per demanar la retirada de la reforma electoral que eliminava el sufragi universal a Hong Kong. Jason Y. NG va ser un dels principals defensors dels mètodes de protesta pacífica basats en la desobediència civil.