Marcel Mauri: “La sentència del Suprem ens posa en risc a qualsevol persona que vulgui lluitar des del carrer, pensi com pensi” 

Actualitat

Òmnium organitza l’acte Drets contra la Repressió que aplega activistes de la PAH o Proactiva Open Arms afectats per la repressió 

 

Barcelona, 27 de gener de 2020 – Marcel Mauri de los Ríos, vicepresident d’Òmnium Cultural, ha assegurat que la sentència del Tribunal Suprem del 14 d’octubre contra els líders independentistes empresonats afecta tota la ciutadania, no només el sobiranisme, i marca un punt d’inflexió en la vulneració de drets: “ens posa a risc a qualsevol persona que vulgui lluitar des del carrer, pensi com pensi”. En un debat organitzat per Òmnium Cultural i on han participat representants d’entitats com la PAH, Sindicat de Llogateres, Open Arms, Ecologistas en Acción i Irídia, el vicepresident de l’entitat ha definit “la recepta” per fer front a aquesta repressió transversal que afecta tothom: “més consciència col·lectiva i solidaritat entre tots per fer front a situacions tan injustes com que activistes com Jordi Cuixart i Jordi Sànchez estiguin tants anys tancats a la presó per exercir drets fonamentals”.

“El planeta se’ns desfà entre els dits, però amb cada lluita, l’esperança”, ha dit el president de l’entitat, Jordi Cuixart, empresonat des de fa 2 anys i 3 mesos per exercir drets fonamentals. En una carta que ha llegit Mauri, Cuixart ha esperonat totes les entitats presents a l’acte a seguir lluitant pels drets més essencials perquè “els drets es guanyen exercint-los”. “En el compromís anònim de qui s’arrisca per protegir el dret a l’habitatge als nostres carrers o per salvar el dret a la vida als nostres mars, el futur del món que al mateix temps està naixent”, ha sentenciat el president d’Òmnium.

En l’acte celebrat al Casinet d’Hostafrancs de Barcelona, tots els participants al debat han coincidit en què el marc legal actual afavoreix la repressió dels moviments socials, ecologistes o polítics, sigui quina sigui la matèria concreta a què es dediquen. En aquest sentit, també coincideixen a confessar que tots ells han rebut amenaces o denúncies per l’activitat que fan de defensa de drets com el dret a l’habitatge, o el dret a la vida. “Els moviments socials estem més vius que mai perquè el model actual està esgotat i, per tant la polarització social és evident; i això, malauradament, sempre va acompanyat d’un augment de la repressió”, ha assegurat el portaveu d’Ecologistas en Acción, Luis Rico. Des de Proactiva Open Arms, Mar Sabé, ha admès que les polítiques repressives han tingut una part d’èxit: “actualment, dels 13 vaixells que hi havia a la Mediterrània rescatant gent, només en queda un, i això ho han aconseguit amb campanyes molt bèsties de difamació”. Alhora, les entitats coincideixen a demanar que la lluita antirepressiva no faci perdre mai l’horitzó pel qual es lluita. “Les lleis injustes les desobeïm, però no deixem mai de lluitar per plantejar i aconseguir lleis més justes”, ha reblat la portaveu de la PAH a Barcelona, Lucía Delgado. “La por hi és i és molt legítima i cal que en parlem però és necessari que malgrat aquesta por seguim lluitant”, ha seguit Marcel Mauri, “cada dia aprenem moltíssim de les lluites d’entitats com les que representeu, i cal que seguim treballant en xarxa i colze a colze per fer front a la repressió”.

Organitzat per Òmnium Cultural, la taula rodona ha comptat amb veus autoritzades d’entitats socials i de drets humans de primera línia com Lucía Delgado, portaveu de la PAH a Barcelona; Jaime Palomera, portaveu del Sindicat de Llogateres; Laura Medina, advocada i membre d’Irídia; Mar Sabé, portaveu de Portaveu d’Open Arms;i Luis Rico, coordinador de Ecologistas en Acción. Anna Palou, periodista i membre d’Stop Mare Mortum, ha estat l’encarregada de moderar el debat.