La repressió com a eina estructural de l’estat

Actualitat

L’Estat espanyol utilitza la repressió com una eina que forma part del seu ADN, i ho fa especialment contra Catalunya. Aquesta és una de les principals conclusions que es va endur a casa el públic que va omplir l’auditori del Vinseum, el passat dijous 23 de gener, per assistir a la taula rodona “La repressió ahir i avui”, organitzada per la Comissió per la Memòria, Òmnium Alt Penedès i el Comitè Llibertat de Vilafranca. Tot i la baixa de darrera hora, per malaltia, de la coneguda activista Tamara Carrasco, els altres participants van compartir experiències força impactants.

La primera a intervenir va ser la vendrellenca Àngela Valls, descendent de represaliats pel franquisme. En acabar la Guerra Civil, tant la seva àvia com la seva besàvia van passar per consells de guerra per haver donat suport a la República, i altres familiars van passar també per presons i camps de concentració.

Un altre testimoni més actual va ser el de Joan Hierro, president de mesa durant el referèndum de l’1-O a les Roquetes, un dels pobles on la guàrdia civil va carregar amb més duresa per confiscar les urnes. Un any i mig més tard, va ser encausat per desobediència, va haver de declarar al jutjat, i la causa no es va arxivar fins al novembre de 2019.

El tercer participant a la taula rodona era Joan Pinyol, escriptor que lluita des del 2004 per recuperar el cos del seu avi, enterrat al Valle de los Caídos. La seva causa és un exemple molt clar de com, quaranta-cinc anys després de la mort del dictador, el franquisme continua ben present en molts àmbits de la societat espanyola.

L’acte va ser moderat per la periodista Mònica Hernàndez i, en el torn obert per a la participació del públic, hi van intervenir, entre d’altres, Joaquim Fibla, l’advocat de Joan Hierro, que va denunciar l’arbitrarietat en el funcionament de la justícia espanyola.