Saül Gordillo presenta Nació.cat

Actualitat

28/06/07 (Redacció ÒC) L`Auditori Enric Granados de Lleida va acollir el passat 26 de juny la primera edició dels premis Sambori-Òmnium. Nascut al País Valencià, el Premi Sambori s`està estenent per tots els Països Catalans i enguany se n`ha celebrat la primera edició al Principat. En aquest premi hi participen les obres premiades en els concursos literaris infantils organitzats per les delegacions d`Òmnium al territori. Els guardonats anaven des del Cicle Inicial de Primària fins el Batxillerat i Cicles Formatius.  Josep Chaqués, president de la Fundació Sambori del País Valencià, va agrair a Carme Alcoverro, en representació d`Òmnium Cultural, l`extensió que està donant al premi al Principat, que es preveu que en les pròximes edicions encara creixi més. Així mateix, va agrair a Josep M. Forné, president de la delegació de Ponent, l`acolliment de la ciutat en aquesta primera edició del Premi Sambori-Òmnium. L`acte de lliurament dels premis es va fer coincidir amb el XXIX Premi de literatura jove “Enric Farreny” de la delegació Ponent-Lleida d`Òmnium Cultural. La companyia Festuc va posar color, poesia i música a l`acte, amb una escenificació molt especial d`El soldadet de plom.

27/06/07 (Redacció ÒC)
En roda de premsa a la seu nacional d’Òmnium, Saül Gordillo ha presentat el seu treball Nació.cat. Aquest és el primer llibre de la sèrie Els llibres de l’Òmnium, una col·laboració entre Òmnium Cultural i Editorial Mina, que vol fomentar el debat públic sobre les qüestions de llengua, cultura i país que més interessen. A la presentació, hi ha assistit Jordi Porta, president d’Òmnium Cultural, Saül Gordillo, autor de Nacio.cat i Pere Tió, de l’editorial Mina.
Gordillo ha explicat la síntesi del llibre, que explica la odissea per aconseguir el domini .cat i l’univers de les pàgines web en català. Després d’explicar algunes anècdotes incloses en el llibre el periodista ha explicat que el català es troba entre les 40 llengües de referència a la xarxa, tenint una presència superior a la de llengües amb estat propi. Segons ha explicat Saül Gordillo, el català es podria trobar en la posició 23, una posició molt superior a la 88, la que li correspon per nombre de parlants. Gordillo atribueix aquest fet a la resposta de la societat catalana a internet. L’autor ha destacat que ‘gràcies a internet tenim una sobirania virtual que no tenim a la realitat’.
Jordi Porta, per la seva banda, ha celebrat la edició d’aquest llibre i ha anunciat la voluntat d’Òmnium de seguir editant nous exemplars de temes que interessin a la societat actual. ‘Els llibres d’Òmnium’, ha ressaltat, ‘tenen la intenció de generar debat públic des de la posició de la nostra entitat’.

Per a més informació sobre el llibre Nació.cat, cliqueu aquí.