Crònica de l’assblea d’Òmnium Ciutat Vella

Actualitat

El passat 9 de desembre de 2019 es va celebrar l’assemblea ordinària d’Òmnium Ciutat Vella.

L’acte va tenir lloc al Centre Cívic Pati Llimona i hi va assistir una trentena de socis.

L’assemblea pròpiament dita va anar precedida per una breu xerrada de Xavier Antich, soci d’Òmnium Ciutat Vella i membre de la Junta directiva nacional d’Òmnium. En ella, Antich ens va parlar de manera molt gràfica i entenedora sobre “La lluita noviolenta com una forma d’acció política”, posant sobre la taula les característiques d’aquesta forma revolucionària d’acció i el seu profund valor transformador.

L’acte s’havia iniciat amb la benvinguda de Toni Badia, president de la junta de Ciutat Vella, recordant que és la tercera assemblea consecutiva que celebrem amb el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat.

Després de la conferència de Xavier Antich, vam iniciar la part formal de l’assemblea amb la lectura i aprovació de l’acta de l’assemblea anterior (celebrada el febrer de 2019). A continuació, Toni Badia va presentar les línies mestres de l’actuació de la seu d’Òmnium Ciutat Vella, agrupades en els eixos següents: la valorització de la llengua, la cultura i la memòria històrica, el país i la defensa dels drets fonamentals, la visibilització de l’Òmnium Ciutat Vella al districte, activitats dirigides directament als socis de la seu, i activitats de coordinació amb la resta de seus de Barcelona. Es destaca que tots els eixos de treball tenen com a fonament la consolidació de la cohesió social al districte i que moltes de les activitats concretes estan orientades als col·lectius més allunyats d’Òmnium. Seguidament, Ramon Callau, tresorer de la junta, va presentar l’execució del pressupost del 2019.

En la part central de l’assemblea, la junta presenta el pla de treball i el pressupost per al 2020. El pla de treball preveu continuar amb totes les línies iniciades en anys anteriors, com ara en l’eix de la cultura i la memòria històrica, les “Revoltes Populars” (materialització de la campanya “Lluites compartides” a Ciutat Vella), el “Boca a Boca” (activitat de poesia i tast de vi), el cicle de xerrades per barris (aquest any dedicat al Casc Antic i al Raval); en l’eix de la valorització de la llengua, el voluntariat per la llengua (per al suport a les aules), que creix en nombre de centres i en voluntaris, “Fets de Llengües” (activitat a favor de la diversitat lingüística que es fa amb la participació de centres de secundària), “ExpliCAT”, concurs de microrelats per a persones adultes nouvingudes que estan aprenent la nostra llengua. També continuen el cicle de xerrades de reflexió política “L’hora del present” (activitat coordinada per Xavier Antich) i les visites o itineraris pel districte dirigides directament als nostres socis. Com a novetat, enguany es preveu la participació en el programa nacional (re)-voltes amb un itinerari sobre la immigració al districte.

Aquest Pla de treball i pressupost per l’any 2020 van ser aprovats per unanimitat dels socis assistents. Després del torn obert de paraules, en què un soci va recordar les dificultats d’accedir a la informació per part de les persones que no tenen accés a internet, Marina Gay, vocal de la Junta Nacional d’Òmnium, va presentar les línies d’actuació d’Òmnium durant el 2020: cultura, eina de transformació social; lluites compartides per un futur compartit; drets civils, nacionals i polítics: autodeterminació i lluita antirepressiva; Internacionalització; ús social de la llengua catalana; i incidència i enfortiment de l’entitat.

Finalment, per acabar l’assemblea vam compartir un moment entre tots els assistents amb una copa de cava.