Construint el país des de l’escola

Actualitat

La reinvenció de l’escola catalana és un llibre que explica com es va reconstruir tot el sistema educatiu català després del franquisme, fa quatre dècades, però ens remet plenament a l’actualitat, en què l’escola i la llengua tornen a estar en el punt de mira. Aquesta comparació amb el moment que viu el país va planar tota l’estona sobre la presentació que en van fer el passat divendres, 5 de desembre, a l’Espai Muriel Casals de Vilafranca del Penedès, els autors de l’obra, Teresa Casals i Martí Mas, i el professor de comunicació a la Universitat Ramon Llull, i president de Reagrupament, Josep Sort.

Teresa Casals, des del testimoniatge personal, va incidir en el repte que va suposar, a finals dels setanta, el reciclatge de 30.000 mestres per tal que fossin capaços de fer les classes en català, però també la renovació d’uns mètodes i uns continguts totalment obsolets després tots els anys de la dictadura. Aquest procés va ser possible gràcies a la il·lusió col·lectiva i la voluntat de sumar entre la majoria de sectors de la societat de l’època.

Martí Mas, per la seva banda, es va centrar en el procés d’elaboració del llibre, on han procurat recollir testimonis, amb punts de vista diversos, d’un període sobre el qual, fins ara, pràcticament només s’havien publicat xifres.

La segona part de la presentació va permetre un debat amb intervencions del públic assistent, on es van tractar temes com la dificultat de la immersió lingüística als instituts i a la universitat, la necessitat d’un nou impuls a la llengua catalana, tant en l’àmbit educatiu com en el cultural, i la poca capacitat dels darrers governs de la Generalitat per liderar iniciatives en aquest sentit, degut en bona part a les enormes restriccions pressupostàries.

Casals, però, va voler acabar amb una nota optimista, elogiant la qualitat de la majoria de centres educatius i professorat de Catalunya, la tasca d’Òmnium Cultural i d’altres entitats, i animant tothom a sentir-nos coresponsables i amb ganes de fer un país nou.