Declaració  institucional: “Que Amnistia Internacional esmeni la plana a un poder fàctic de l’Estat espanyol ha de tenir conseqüències polítiques”

Actualitat

D’ençà de l’inici del procediment penal contra Jordi Cuixart, Jordi Sánchez i la resta de presos polítics, Òmnium Cultural va iniciar una feina silent i constant per portar arreu del món les vulneracions de drets fonamentals que estan tenint lloc a l’Estat. Des de llavors, més de 50 organitzacions i personalitats internacionals s’han posicionat en contra del seu empresonament, de la condemna i de la vulneració de drets civils i polítics que suposa.

Avui dimarts 19 de novembre hem conegut el darrer informe d’Amnistia Internacional sobre la situació dels presos polítics. La principal entitat defensora dels drets humans a escala internacional ha determinat la injusta situació de presó que recau sobre el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, així com també de l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez. N’exigeix el seu alliberament immediat i que s’anul·lin les condemnes.

L’informe d’Amnistia Internacional esdevé de nou un cop duríssim a la imatge internacional de l’Estat espanyol. Les penes de presó a Jordi Cuixart i Jordi Sànchez representen una restricció desproporcionada al seus drets a la llibertat d’expressió i reunió pacífica, assegura Amnistia, i afegeix que Jordi Cuixart i Jordi Sánchez mai haurien d’haver entrar a la presó.

L’ONG considera que la definició del delicte de sedició del codi penal espanyol és “imprecisa” i “massa general i perillosa”. Per això, afirma que la condemna de nou anys de presó que recau sobre Cuixart suposa una vulneració del dret a la manifestació pacífica i a la llibertat d’expressió. A més, la sentència també vulnera el dret internacional sobre drets humans, genera indefensió i posa límit a l’exercici de protesta de tota la ciutadania.

És per això que avui Òmnium Cultural volem fer les següents consideracions: 

PRIMER: Exigim excarceració immediata dels presos polítics, el retorn dels exiliats – lliures de tota causa – i l’anul·lació de la sentència. Avui fa 764 nits que Jordi Cuixart, desè president d’Òmnium Cultural, és injustament a la presó. Des de llavors, han estat moltes les veus nacionals, però també internacionals, que han demanat la seva immediata posada en llibertat, així com la de la resta de presos polítics. Aquest últim posicionament d’Amnistia Internacional torna a posar en evidència que no es justifica ni un dia més la presó: no s’entén que en ple segle XXI un Estat pretesament democràtic retorci les seves institucions per intentar silenciar i anul·lar un moviment pacífic, democràtic i legítim com és el sobiranisme.

SEGON: Demanem que l’Estat compleixi els més de 50 posicionaments d’entitats i personalitats internacionals. Posicionaments com el del:

– Grup de Treball de Detencions Arbitràries de Nacions Unides

– L’Alt Comissionat de Nacions Unides pels Drets Humans

– El relator especial per la llibertat d’opinió i expressió

–  El relator especial de Nacions  Unides pels defensors de Drets Humans

–  El relator especial de Nacions Unides sobre qüestions de minories

– Front Line Defenders

– Organització Mundial contra la Tortura

– Pen Internacional

– El Comitè d’afers legals i drets humans del Consell d’Europa

– International Trial Watch

– International Association of Democratic Lawyers

– International Commission of jurists

– Pràcticament un centenar de diputats i senadors francesos

– La Premi Nobel de la Pau Joddy Williams, entre d’altres

Són només algunes de les veus internacionals que han exigit sense embuts el respecte escrupulós als Drets Humans i l’alliberament immediat dels presos i preses polítiques. Perquè si es criminalitza la desobediència civil i l’acció noviolenta, tots els moviments socials d’Europa han de témer pel seu futur, i la ciutadania per les seves llibertats.

L’Estat espanyol no té cap més opció que la d’actuar. Aquest darrer posicionament d’Amnistia Internacional, similar al què s’ha produït també en casos de presos polítics a Rússia, Polònia o Turquia, li fa més difícil seguir mirant cap a una altra banda. Que l’ONG de Drets Humans més important del món esmeni la plana a un poder fàctic de l’Estat espanyol no pot quedar impune: ha de tenir conseqüències polítiques directes i ha d’afectar la configuració del futur govern espanyol, que s’autoproclama progressista.

La repressió creixent i imparable que vivim des de fa dos anys no es pot permetre en democràcia. Des de l’1 d’octubre de 2017, 1.600 ciutadans han estat ferits pels cossos i forces de seguretat per exercir pacíficament els seus drets; el nombre de presos polítics no para de créixer i tenim més de mil persones perseguides penalment.

La realitat i la injustícia acaben aflorant. I la comunitat internacional fa temps que adverteix i demana a l’Estat espanyol que es desprengui dels tics antidemocràtics. Avui és Amnistia Internacional, però la setmana que ve expira el termini donat pel Grup de Treball de Detencions Arbitràries de les Nacions Unides a Espanya. Després de mesos, encara esperem una resposta de l’Estat espanyol a la petició perquè es prenguin mesures i s’acabi amb la presó injustificada de Jordi Cuixart i la resta de presos polítics.

TERCER: Incomplint aquests més de 50 posicionaments, la justícia espanyola ha demostrat que ni és independent ni és parcial, és venjativa. De nou, avui es confirma que el Tribunal Suprem se situa molt lluny dels estàndards internacionals. És imprescindible que el cas arribi quan abans millor al Tribunal Europeu de Drets Humans.

Per això reclamem a tots els partits que vulguin formar part de la solució al conflicte que es comprometin a impulsar i ratificar el Protocol nº 16 del Conveni Europeu de Drets Humans.

Fa més d’un any que aquest protocol és vigent i ja l’han signat països de tradició democràtica com Finlàndia, els Països Baixos o França. Malgrat la demanda de les organitzacions de drets humans de l’Estat el govern espanyol s’ha negat a signar-lo.

La seva ratificació permetria exigir al Tribunal Constitucional que consulti a Estrasburg si la condemna als presos polítics és respectuosa amb les llibertats més bàsiques.

Per això, avui exigim a l’Estat espanyol que signi el protocol del conveni europeu de drets humans. No hi pot haver un govern progressista i defensor dels drets humans que faci cas omís a informes com el d’Amnistia Internacional i Nacions Unides. És incomprensible la configuració d’un govern progressista a l’Estat que incompleixi els dictamens dels organismes més rellevant d’Europa i el món en matèria de drets humans.

Alhora, i amb la voluntat que sempre ha tingut Òmnium Cultural de contribuir a solucionar el conflicte per la via de l’exercici de l’autodeterminació, farem arribar tots aquests posicionaments i les demandes que se’n deriven a tots els grups polítics, al Síndic de Greuges, al Defensor del poble així com a tots els agents internacionals amb qui hem teixit una relació de confiança durant els darrers dos anys per tal que contribueixin a la solució política del conflicte.

Junta Nacional d’Òmnium Cultural

19 de novembre de 2019