Així va ser l’ofrena floral a la Capella dels Segadors

Actualitat

La Capella dels Segadors de Sant Andreu, un patrimoni històric a recuperar i llargament reivindicat

Un any més, el dissabte 10 de setembre a la tarda, es va fer l’Ofrena Floral a la Capella dels Segadors, organitzada pel Centre d’Estudis Ignasi Iglésias i Òmnium Sant Andreu, amb el suport del Districte, emmarcada en els actes de la Diada Nacional de Catalunya que se celebren a Sant Andreu la vigília de l’11 de setembre. La parròquia de Sant Andreu de Palomar va ser l’escenari de l’esdeveniment, que inicialment s’havia de fer a la plaça de les Dones de la Motor Ibèrica però que la pluja va obligar a traslladar a l’interior del temple. L’acte va aplegar al voltant de quatre-centes persones, entre les quals representants de partits polítics i d’entitats culturals i socials de Sant Andreu.

La presentació va anar a càrrec de Pau Vinyes que en la seva introducció va denunciar la situació dels presos polítics, exiliats i represaliats. Tot seguit, per situar la Capella dels Segadors en el seu context històric, Lourdes Pinyol, membre del CEII i presidenta d’Òmnium Sant Andreu, va fer una síntesi, interessant i poc coneguda, del món rural al nostre antic poble i de la Capella dels Segadors com escenari de l’inici de la revolta dels Segadors el 1640, quan Sant Andreu de Palomar va esdevenir un dels epicentres d’aquell conflicte. Els andreuencs van ser testimonis d’aquells fets i també van patir les conseqüències d’aquells episodis bèl·lics. Va finalitzar fent una crida als representants institucionals allà presents, a que esmercin esforços i determinació, en fer possible el projecte definitiu de dignificació de la capella i el reconeixement d’aquest patrimoni immaterial i tan simbòlic per Sant Andreu i pel conjunt de Catalunya.

Posteriorment, van intervenir les representants del consistori municipal:

Montse Benedí, Presidenta del Consell del Districte.

Jordi Rabassa, Regidor de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Barcelona.

Lucía Martín, Regidora del Districte, que va intervenir en la cloenda l’acte.

A continuació l’Orfeó l’Eco de Catalunya i tots els assistents van entonar “El Cant dels Segadors”.

Amb l’Ofrena Floral, per part de les entitats participants -cada vegada més nombroses- es va donar per acabat l’esdeveniment que des de fa força anys marca l’inici dels actes de la Diada.