Transformant la presó en altaveu

Actualitat

El passat dimecres 4 de setembre es presentava a l’Espai Muriel Casals, a la seu d’Òmnium Alt Penedès, el llibre Ho tornarem a fer, escrit a la presó per Jordi Cuixart. Com deia la periodista Mònica Hernàndez, es fa estrany presentar un llibre sense que el seu autor hi sigui present, i més encara quan la seva absència es deu a un empresonament absolutament injust. Però és des del fons d’aquesta injustícia que el president d’Òmnium ens anima, en el seu escrit, a a no defallir en la lluita pels drets de tothom. La periodista de la Xarxa va conduir l’acte donant la paraula, alternativament, al filòsof, i membre de la junta d’Òmnium, Xavier Antich, i a la catedràtica de Dret Constitucional Mercè Barceló.

En el llibre, i en les converses amb els qui el visiten, Cuixart no se centra en la seva situació personal i en Catalunya, sinó que situa la lluita pels drets civils en un context ple d’exemples universals, que van de la Vaga de la Canadenca a les protestes de Hong Kong, de Rosa Parks a Jamila Raqib, de Martin Luther King a Ai Wei Wei. Perquè, com ens recordava Mercè Barceló, al llarg de la història la majoria de drets s’han conquerit lluitant contra un determinat statu quo. La catedràtica va fer èmfasi en la situació alarmant que es viu a Espanya, on l’aplicació de la Llei Mordassa va portar, en només set mesos, a sancionar 40.000 persones i on una interpretació retorçada dels delictes d’odi està comportant un canvi jurisprudencial que té com a objectiu protegir el rei i la guàrdia civil, retallant drets ciutadans com la llibertat d’expressió.

Xavier Antich per la seva banda, va començar explicant la diferència entre conceptes com pacifisme, acció no violenta o desobediència civil, per situar després el conflicte català. També va esmentar les converses mantingudes amb Cuixart a la presó. “Sempre ens renya, ens empeny a sortir de la nostra zona de confort i a parlar amb els que no pensen com nosaltres”.