Homenatge als pioners de la represa lingüística

Actualitat

Homenatge als primers mestres de català que, coordinats per Òmnium Terrassa, van impartir classes a les escoles públiques de la ciutat a finals del franquisme.

Dimecres 25 de setembre a les set de la tarda
A l’Aula Magna del Centre Cultural de Terrassa (Rambla d’Ègara, 340)

Aforament limitat, cal inscripció prèvia per assegurar presència.

Als anys 70, en un clima de recuperació de la llengua catalana, des d’Òmnium es va crear una comissió que organitzés i oferís classes de català a les escoles dites “nacionales”, principalment dirigides als fills d’immigrants castellans i fomentar la cohesió social.
Com que havia estat una llengua prohibida i no hi havia prou mestres per cobrir tots els centres, es va instruir a una colla de “monitors i monitores”, gairebé tots ells joves estudiants universitaris, que combinaven la seva tasca estudiantil amb anar un parell d’hores a la setmana a impartir classes d’una llengua que se’ns havia negat en el nostre ensenyament. L’Anna Santamaria, ànima d’aquella comissió i alhora mestra de mestres, es cuidava de l’organització i preparar els monitors i monitores. Però volem homenatjar, sobretot, a tots aquells “monitors i monitores” que, potser sense ser-ne conscients, van fer una tasca tan valuosa, formant i ajudant a integrar-se a molts alumnes que, segurament, sentien la llengua del seu lloc d’acollida per primera vegada.