Crònica del Festival literari de Das

Actualitat

Dissabte 23 d’agost, Òmnium Cerdanya va col·laborar en l’organització d’una nova edició del Festival literari de Das, les Converses al Safareig amb un gran èxit de participació.

Bernat Puigtobella, editor El núvol, va conversar amb els escriptors Irene Solà i Jordi Lara que van presentar les seves últimes novel·les, amb el Manel Figuera sobre la llengua del Pirineu i es va comptar amb la presencia de l’humorista Oye Sherman (Maria Rovira) que va obrir i tancar l’acte.

Irene Solà va parlar de la seva novel·la Canto jo i la muntanya balla, novel·la de muntanya on es dona veu a dones, homes, dones d’aigua, núvols, bolets, cabirols… que viuen entre Camprodon i Prats de Molló. És una zona d’alta muntanya amb pervivència de llegendes i on es lluita per la supervivència. Un terreny fèrtil per deixar anar la imaginació.

Amb Sis nits d’agost, Jordi Lara va endinsar els assistents en la història d’una mort volguda i singular. El 6 d’agost de 2007, l’activista Lluís Maria Xirinacs sortia de Barcelona i pujava a la muntanya per morir-hi sol. Un dels personatges, un escriptor, és qui va investigant els fets, la preparació de la mort i les raons d’aquesta mort. La novel·la farà reflexionar el lector sobre el sentit de la mort, la llibertat individual o el compromís col·lectiu.

Amb Manel Figuera es va parlar de les paraules cerdanes que ha recopilat al llarg dels anys i que va deixar recollides en el llibre  El parlar de Cerdanya i ell va afirmar que viure a la muntanya crea una filosofia de vida, una visió del món, una parla pròpia.

Òmnium hi va estar present amb una parada on es podia comprar marxandatge i el llibre “Ho tornarem a fer” de Jordi Cuixart, entre d’altres.