Visca els focs de Sant Joan i visca els Països Catalans!

Actualitat

La tradició de les fogueres de Sant Joan és una celebració molt antiga, transmesa de generació en generació al llarg de molts segles per festejar la nit més curta de l’any, el solstici d’estiu.

Lligada a la tradició de les fogueres va néixer la tradició de la Flama del Canigó. Cada any s’inicia aquesta tradició entre el 22 i el 23 de juny fent la renovació del foc al cim del Canigó i després culmina quan la Flama, portada per voluntaris, es reparteix per tot el país seguint diverses rutes per tal d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan arreu del territori.


Però més enllà d’aquesta festa, la Flama del Canigó té una simbologia vinculada amb la persistència i la vitalitat de la cultura catalana, expressa la unitat de la llengua i la unitat de la nació catalana, sencera i completa i també amb aquesta flama es renova el nostre compromís amb l’exercici dels drets fonamentals. És Símbol d’un passat, un present i un futur per compartir amb el foc com a imatge d’un poble viu que no es rendeix.

Malgrat la repressió, continuem apostant per la cultura com a principal eina de cohesió social, perquè som cultura perquè som festa i tradició, i per això enguany, el foc que agermana els Països Catalans no volem que quedi al marge de la forta onada repressiva que fa mesos que viu el país. Nosaltres aquí a Solsona vam fer un petit gest penjant al quinqué un llaç groc, símbol de solidaritat amb els presos polítics i exiliats i també amb els represaliats i encausats propers de casa nostra.


A nivell de País la Flama ha traspassat fronteres i s’ha transportat els quinqués amb la Flama del Canigó fins Brussel·les i Ginebra, on actualment hi ha líders polítics catalans exiliats. Perquè la Flama del Canigó ens ha ensenyat a trencar les barreres imposades pels estats.

A Solsona ens arriba la Flama del Canigó a través de companys d’Òmnium Solsonès que l’han recollida a Oliana, on entitats ciclistes de Bellpuig i Lleida l’han portada des del cim del Canigó.


Es va començar amb una ballada de sardanes mentre una delegació de la BTT del Solsonès ens van apropar la Flama a la nostra ciutat i mentre el trabucaires feien la seva galerada, l’han lliurant a la pubilles i hereus i donzella d’honor i fadrí que han estat els encarregats de fer l’ofrena de la Flama a la nostra patrona, la Mare de Déu del Claustre. A partir d’aquí va començar el tradicional recorregut pel nucli antic de la ciutat i ha va ser rebuda per l’alcalde i la corporació municipal, fins arribar al Portal del Camp on es va encendre el peveter.

Enguany el manifest el van llegir la Pubilla i l’Hereu de Catalunya, Laura Algué i l’Albert Colell, tots dos veïns de Solsona. Tot seguit l’Orfeó ens convidà a cantar l’Himne Nacional de Catalunya.

A continuació hi va haver l’encesa del Foc de Sant Joan i tothom va poder gaudir de coca i xocolata.

Volem destacar que els actes de la Flama es duen a terme gràcies a un munt d’entitats: Ajuntament de Solsona, Òmnium Solsonès, Trabucaires de Solsona, BTT del Solsonès, Orquestra Patinfanjàs, Associació del Pubillatge Solsoní, Cobla Juvenil Ciutat de Solsona, Amisol i Orfeó Nova Solsona


I com diu en Jordi Cuixart en el seu últim missatge des de Soto del Real:

I que l’esclat de les fogueres ens ompli sempre de vida. Sempre endavant!

Visca els focs de Sant Joan i visca els Països Catalans!