Cuba i Catalunya. Tan lluny i tan a prop

Actualitat

El passat 14 de juny de 2019, a la sala d’actes de la Lira, el professor d’història de la Universitat de Girona Lluís Costa i l’historiador de la Universitat de l’Havana Arsenio Rodríguez ens van oferir, a la quasi setantena d’assistents, una interessant i enriquidora xerrada sobre les influències que, al llarg de la història, aquests dos territoris han mantingut. Costa ens va transmetre la visió ideològica i política que els emigrats catalans a Cuba van emprendre des dels inicis del segle XX, primer tímidament i més endavant amb conviccions més radicals, una evolució que es pot seguir a través de les revistes, diaris i publicacions que van editar en aquella illa. Així mateix, va destacar que, entre altres progressos, aquests catalans van ser els primers a crear, el 1840, una societat de beneficència.

Tot i que un dels interessos principals dels catalans a Cuba va ser la creació i l’explotació de negocis, també és cert que aquest benefici econòmic va facilitar una millora de les condicions de vida dels treballadors cubans, tal com va remarcar Arsenio Rodríguez qui, des de la visió emotiva i sentimental que l’uneix a Catalunya, ens va parlar de l’efecte profitós que ha representat per al seu país aquella presència de catalans, un benefici que encara persisteix avui dia. Així com també, i com a influència mútua, persisteix la memòria de Cuba en els noms dels carrers d’un dels districtes de Sant Andreu: el barri dels Indians, a més d’altres curiositats com ara la quantitat de mobles i portes d’edificis de l’època modernista fets amb fusta procedent del seu país.

Aquestes dues visions complementàries van quedar completades amb la magnífica interpretació musical, amb ritmes cubans, que ens va oferir, com a cloenda, Yadira Ferrer, magníficament acompanyada a la guitarra per Alex Fong.