Full informatiu 89 – setembre de 2006
[18/09/2006] Des d’aquest setembre, Òmnium Badalona ofereix un espai web -accessible des de badalona.omnium.cat- on s’aplega informació i recursos pràctics per defensar el català. La delegació també s’ofereix a tramitar queixes o dubtes que els facin arribar els socis, sòcis i simpatitzants.
editorial
Quedem? Activitats de lleure per veure el Bages amb uns altres ulls
Quedem? Segons els sociòlegs és una de les paraules que més es diuen les persones quan volen formar part d’una colla i es volen relacionar per compartir experiències, aprendre coses noves o descobrir conjuntament aspectes del lloc, de la història i dels costums de la societat de la qual formen part o n’han decidit formar part, perquè s’hi han incorporat procedents d’altres societats. Amb aquesta premissa, la nostra delegació ha organitzat el programa Quedem?, un programa d’integració i cohesió social que té la finalitat de promoure l’ús de la llengua catalana entre persones catalanes i persones nouvingudes i facilitar el coneixement de la cultura, les tradicions, les festes, els indrets i el teixit associatiu del Bages i poder-hi participar a través d’una llengua comuna: el català.
Conscients que la cultura esdevé un eix bàsic per a la cohesió social, el programa Quedem? inclou una gran varietat d’activitats de lleure que pretenen ser unes trobades transmissores de cultura i entreteniment, que afavoreixin les relacions interpersonals a través de conceptes culturals festius, divertits i participatius amb sortides a diferents indrets històrics, amb assistència a festes tradicionals, i a conèixer el món de l’associacionisme, una gran tradició de Catalunya i que al Bages compta amb un llegat històric important, ja que algunes de les entitats que es visitaran i de les quals coneixerem la seva activitat ‘en directe’ són centenàries.
En aquest aspecte volem posar-hi un èmfasi especial, ja que s’ha demostrat que les associacions civils com les societats corals, els clubs esportius, les entitats culturals o les associacions de veïns, per posar alguns exemples, són xarxes de participació actives i de compromís cívic que fan més fàcil la comunicació i representen una intensa interacció entre ciutadans, que com més denses són, més possibilitats de cooperar pel benefici mutu i reforçar la societat amb valors democràtics hi ha entre els individus. La nostra tradició té el privilegi de disposar d’aquestes xarxes de participació actives, associacions a les quals la incorporació de més persones, independentment del lloc on hagin nascut, ha de significar un augment de la capacitat de la nostra llengua i la nostra cultura d’oferir oportunitats, cohesió i unes noves arrels que no poden ser altres que catalanes.
La diversitat de persones procedents de països ben diversos no ha de ser cap problema per a la nostra llengua i la nostra cultura, sinó tot el contrari, un incentiu per al desplegament de la seva potencialitat, i un estímul perquè la llengua comuna de comunicació entre tota aquesta diversitat sigui la catalana.
Amb aquest programa, que té el suport de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, volem afavorir l’avanç de l’ús social del català, obrir les portes de la nostra cultura, la nostra història i la nostra llengua ‘cap altra cosa que tots aquells elements que configuren la nostra identitat com a poble’ a tothom, tant si fa poc que ha arribat a Catalunya com si ja hi porta tota la vida, i animar-lo a participar en les activitats culturals del Bages i en el seu teixit associatiu.
Tots podem contribuir a fer real aquest gran repte i col·laborar a aconseguir una societat cohesionada, perquè solament és a través del coneixement i la relació que les persones arriben a respectar-se i estimar-se.
Full informatiu 89 – setembre 2006
Activitats previstes:
Conferència – Estatut 2006 i llengua catalana
Comparativa entre l’Estatut de 1979 i el nou Estatut a càrrec d’Eva Pons Parera, especialista en Dret lingüístic, professora titular de Dret constitucional de la Universitat de Barcelona
dimecres, 27 de setembre
a les vuit del vespre
a la Sala d’Actes del Centre Cultural del Casino
(Pg. de Pere III, 27, de Manresa)
El llibre del mes – Foc latent de Lluïsa Forrelad (Angle Editorial)dijous, 5 d’octubre
a les vuit del vespre
a la llibreria Petit Parcir (Carrasco i Formiguera, 16, Manresa)
Cursos 2006-2007
Curs d’història de Catalunya, La Catalunya Contemporània. Segles XIX i XX
del 24 d’octubre al 12 de desembre (16 h)
cada dimarts, de dos quarts de vuit a dos quarts de deu del vespre
Curs de narrativa contemporània a càrrec de Lluís Calderer
del 9 de novembre al 10 de maig (7 h)
cada segon dijous de mes, de vuit a nou del vespre
Premis lacetània
Convocatòria dels Premis Lacetània 2006
El dia 31 d’octubre acaba el termini per a la presentació de treballs a la 24a edició dels Premis Lacetània, que convoca la delegació del Bages d’Òmnium Cultural, conjuntament amb el Centre d’Estudis del Bages, el Centre Excursionista de la Comarca de Bages, el Col·legi de Doctors i Llicenciats del Bages, la Delegació del Bages-Berguedà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, l’Orfeó Manresà, Regió7 i Sibelius, amb la col·laboració de la Caixa de Catalunya i la Família Esteve.
Més informació:
Manresa punt Ca