Èxit de la Marxa dels Vigatans 2006

Actualitat

[15/09/2006] La xerrada que l’historiador badaloní Joan Rosàs va oferir el dimecres 13 a la sala d’assaig del Teatre Zorrilla va ser un èxit de públic. Prop d’un centenar de persones van escoltar amb atenció l’amena conferència de Rosàs, que va anar desgranant els fets que van envoltar la guerra de 1714 a Badalona. Les persones que ho vulguin, poden escoltar i veure una part de la conferència de Rosàs en dos vídeos ‘penjats’ per ÒC Badalona a You Tube. Rosàs va remuntar la seva conferència uns anys abans de la caiguda de Barcelona a mans de Felip V. Va ser la manera de repassar l’actitud de Badalona en aquells convulsos anys de discutida successió. L’historiador va remarcar com Badalona es va posar de seguida al costat austricista; una opció que va mantenir fins i tot en els moments més complicats. Rosàs va explicar com Badalona es va abandonar en el moment més cruent de la guerra, el paper de la cartoixa de Montalegre, les guerrilles organitzades a la zona de garriga del terme i… fins i tot una llegenda, la llegenda de la creu de passió.

Diumenge 10 al vespre, els actes commemoratius de l’Onze de setembre inclosos a partir d’enguany sota el nom de «La Marxa dels Vigatans» van ser un èxit de participació. Els mitjans de comunicació osonencs ja se n’han fet ressò.

Els actes de la Marxa dels Vigatans ja s’han consolidat i constitueixen una cita imprescindible en la vigília de la Diada Nacional.


A les 6 va sortir de l’estació d’autobusos l’autobús que va dur a Santa Eulàlia de Riuprimer la vintena llarga de participants de la comitiva.


Marxa dels Vigatans en el seu recorregut Santa Eulàlia-Vic, després del lliurament de la Flama dels Vigatans

Arribada de la Flama i els Penons dels Vigatans 
Poc després d’1/4 de 10 de la nit, la Marxa dels Vigatans, formada perla comitiva de Santa Eulàlia de Riuprimer -portadors de la Flama delsVigatans-, la de Malla i els Penons dels Vigatans va arribar a la placacommemorativa del Bac de Roda. Els onze Penons dels Vigatans van emmarcarl’espai on es va fer el majestuós Ball de l’Àliga. Enguany era el segon any de la incorporació de la Flama i els Penons dels Vigatans, el Ball de l’Àliga i el «Romanç a en Bac de Roda», en el marc de l’homenatge al patriota màrtir, que té lloc sota la placa commemorativa de la rambla de les Davallades -on el van executar el 2 de novembre de 1713.

L'infant fa l'ofrena floral Encesa de les torxes amb la Flama dels Vigatans
A continuació, el poeta rodenc Víctor Pallàs Arisa va fer una sentida lectura del romanço del Bac de Roda, en versió de Mn. Jacint Verdaguer. Seguidament, l’infant va fer l’ofrena floral de la Comissió Onze de Setembre Osona. I per acabar l’homenatge, amb la Flama dels Vigatans es va fer l’encesa de torxes que va significar la represa de la Marxa dels Vigatans, aquest cop pels carrers del nucli antic.


Com cada any, la Marxa va ser encapçalada pel músic Ramon Redorta; enguany, però, tocant el sac de gemecs o cornamusa.

Acabeu de veure més fotografies i una breu descripció a la galeria de Vilaweb Vic.