Teatre en català: ‘Peer Gynt’
23/06/2006 (Redacció ÒC) La sessió del 22 de juny d`Els dijous de l`Òmnium va acollir un debat entre alguns membres de l`organització Cercle XXI amb la intenció de reflexionar sobre l`actual ús del català a la universitat i l`evolució dels fenòmens lingüístics a les aules. La taula rodona `El català a la universitat, present i futur` va tenir com a protagonistes Miquel Strubell i Carles Castellanos, professors de la Universitat Oberta de Catalunya, Carles Biosca, professor de la Universtitat Autònoma de Barcelona, i Marta Estella, cap del Gabinet de Llengua Catalana de la Universitat Autònoma. Un dels temes principals de les seves ponències va ser la possibilitat de perdre la situació hegemònica de la llengua catalana dins les universitats del nostre territori. Segons Carles Castellanos, cal valorar molt positivament l`elevada presència del català a la universitat en els últims anys si tenim en compte que es tracta d`una “llengua sense estat”. Però, va alertar que l`actual situació es pot perdre a causa de l`increment de la mobilitat d`alumnes i professors, la internacionalització dels estudis i un marc sociolingüístic advers. Segons Castellanos, l`única manera de redreçar la situació és fer un gran esforç de reflexió i definir una comunitat lingüística dels Països Catalans en el marc dels estudis superiors. La globalització, que ha arribat sobretot en els cicles més elevats de la formació universitària com són els doctorats i postgraus, obliga sovint a impartir els continguts en altres llengües. Carles Biosca va destacar la pressió que tenen els professors davant d`un estudiant estranger que no entén el català i demana un canvi de llengua. Tot i així, va remarcar l`eficàcia d`iniciatives com un campus virtual on es poden penjar els materials per seguir les classes de manera multilingüe, així com els programes de voluntariat lingüístic que permeten als estudiants de fora aprendre el català de manera més ràpida i amena. El missatge final va ser optimista, tot i que els ponents van assegurar que no es pot abaixar la guàrdia i que s`ha de seguir treballant per enfortir el català com a llengua principal dels estudis superiors a Catalunya.
‘Peer Gynt és una mirada àcida al provincianisme, a l’estretor de mires de les petites comunitats o nacions. Els trols no són simples follets del bosc, sinó la representació de les forces malvades de la natura, del poder del mal que habita en l’home i pot arribar a amagar la seva voluntat i dominar les seves accions. Poders que ens fan tenir por de nosaltres mateixos. D’això tracta Peer Gynt , de la batalla entre les nostres bondats i el nostre egoisme, de com els éssers humans intentem escapar de les nostres passions salvatges, de l’infern dels nostres instints." – Calixto Bieito.
Peer Gynt, és una de les obres més cèlebres del dramaturg noruec Henrik Ibsen. El 2006 es commemora el centenari de la seva mort.
On quedem?
Al Teatre Grec. Pg. Sta Madrona, 36. Podreu identificar el grup per un cartell amb el nostre logotip.
Com arribar-hi? Veure mapa
Quan quedem?
Dissabte 1 de juliol, l’obra començarà a les 22.00 h, s’hi ha d’arribar a les 21.30 h.
Durada aproximada: 2 hores
Per tal d’organitzar el grup, donar-vos alguna informació i garantir la puntualitat de l’activitat us demanem que hi arribeu 30 minuts abans de l’hora d’inici.
Dates d’inscripció per a aquesta activitat: del 26 de juny al 30 de juny