La Plataforma 80% demana als partits que incorporin als programes electorals els grans consensos de país

Actualitat

Fa una crida a comprometre’s per escrit amb els tres pilars del manifest fundacional: llibertat dels presos polítics, rebuig a la repressió i judicialització de la política i defensa d’una solució política que passi per les urnes

Marcel Mauri: “També demanem al govern del PSOE que ordeni l’Advocacia de l’Estat a retirar les acusacions contra els presos polítics”

 

Barcelona, 10 d’abril 2019 .- La Plataforma 80% demana a totes les formacions polítiques que incorporin als seus programes electorals tres grans consensos de país: la llibertat de tots els líders polítics i socials empresonats, la fi de la via repressiva i renúncia a la judicialització de la política, i la negociació per a una solució que passi per les urnes. L’activista Xavier Domènech ha posat veu a aquesta petició de la Plataforma 80% “des del convenciment que aquests tres punts apleguen el 80% de la ciutadania” i “són la clau del present i el futur del nostre país i de l’estat espanyol”, ha afegit Domènech. A les portes del cicle electoral imminent, el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri de los Rios, ha tornat a instar el govern del PSOE que “ordeni l’Advocacia de l’Estat a retirar les acusacions contra els presos polítics”. Aquesta plataforma 80% impulsada per Òmnium, “on homes i dones que pensen diferent demostren que Catalunya és un país de grans consensos”, insta les formacions polítiques a comprometre’s a fer front comú “entorn a aquests tres elements bàsics”, diu Domènech, “si es vol respondre als anhels de la ciutadania”. “Volem que en aquesta campanya electoral es parli de solucions”, ha afegit l’activista Xavier Domènech, i ha demanat “voluntat de diàleg real sense condicions prèvies”. “Qualsevol solució política on s’arribi no serà solució si no té l’acord del conjunt de la ciutadania i ha de passar per les urnes”, ha reblat.

En una roda de premsa a la Nau Bostik de Barcelona, quatre signants de la plataforma procedents d’àmbits molt diferents han estat els encarregats de posar veu a les peticions de Som el 80% a les portes d’un intens cicle electoral. Esperança Esteve, exdiputada al Congrés i assessora en polítiques socials,  ha assegurat que “és urgent reconstruir ponts i obrir vies de diàleg que permetin dibuixar nous escenaris” i ha posat de manifest que “la situació que viu Catalunya és fruit de la negativa a resoldre una qüestió política des de la política”. Esteve ha recordat el rebuig de la plataforma a la repressió i a la judicialització de la política com a eina per resoldre els conflictes polítics i la petició d’inici d’una negociació sincera, sense condicions ni renúncies per a una solució política real.

L’expresident del Parlament, Joan Rigol, ha reivindicat des de “la pluralitat de mirades i pensaments” els grans consensos de país com a “imprescindibles per dibuixar solucions a la situació política actual”.

L’activista Carme Porta ha reclamat la “posada en llibertat immediata dels líders socials i polítics sobiranistes” i que es retirin totes les acusacions “sense fonament” que “responen a una voluntat de càstig general i col·lectiu”. “El dia que fa un any de la detenció de la Tamara i de la marxa de l’Adri a Bèlgica”, ha recordat Porta, “el 80% de la població catalana comparteix la idea que l’empresonament dels activistes socials i líders polítics és injust i desproporcionat”. “No hi haurà normalització política plena amb líders polítics empresonats o a l’estranger”, ha sentenciat.

Tots ells han estat acompanyats d’altres personalitats que formen part del grup impulsor de la plataforma Iolanda Fresnillo, Eduard Vallory, Ferran Utzet, Agustí Alcoberro, Núria Iceta, Joan Manuel Tresserras i Joan Mora, entre d’altres.

La Plataforma 80% es va presentar el passat mes de novembre impulsada per Òmnium Cultural. Es tracta d’una iniciativa de la societat civil transversal amb representació d’un ampli espectre polític, cultural, del món associatiu, sindical, social, acadèmic o de la comunicació, entre d’altres, i que compta amb més de 100.000 adhesions.